2021. június 22., kedd

A MORATÓRIUM MÁR CSAK MAGYARORSZÁGON TÉMA, LEGFELJEBB RÁSZORULTSÁGI ALAPON LENNE SZABAD ADNI

TELEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2021.06.22.


Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke (egyben az Erste Hungary első embere) szerint a bankoknak – a moratóriumot leszámítva – nincs oka panaszra, mert amikor élénkül a gazdaság, akkor sok a feladat: az utalás, a hitel, a befektetés. A bankvezér viszont az inflációt, már csak egykori jegybanki vezetőként is, nagyon komolyan venné.


Folyamatosan tolódik ki, hogy meddig tart a lakossági hitelmoratórium. Mit tapasztalnak, az ügyfeleket meglepi a törlesztések meghosszabbodásának mértéke vagy a nominális törlesztések megemelkedése? Mennyire tartja helyesnek a moratóriumok hazai rendszerét?

A célokban teljes egyetértés van a bankszektor és a kormány között. Akinek segítségre van szüksége, annak segítenünk kell. A bankszektor nem kedvezményt kér, hanem azt, hogy ne okozzanak neki extra veszteséget. Sem én, sem a Magyar Bankszövetség nem támogatja a moratórium általános meghosszabbítását. Sok a potyautas, pedig a jó ügyfeleknek erre nincs szükségük. A rászorulóknak pedig ez a moratórium nem jelent hosszú távon megoldást. Olykor nem is könnyű elmagyaráznunk, hogy a haladék nem azt jelenti, hogy nem kell a hiteleket visszafizetni, hanem azt, hogy nem most kell, de így hosszabb ideig tart, összesítve pedig több pénzbe kerül a törlesztés. A bankok egyetlen percig nem kérdőjelezik meg, hogy a rászorulókat támogatni kell, azt hiszem, hogy még abban sincs vita, hogy a rászorultságot miképpen bizonyíthatja az ügyfél.

Olyan országban ahol 5 százalék alatt van a munkanélküliség, de 50 százalék kér haladékot, valami tényleg megcsúszhatott. De mi segítene? Talán az, ha az alaphelyzet nem a haladék lenne, hanem a törlesztés? Vagy ön szerint mi lenne a jó állami szerep?

Az államnak megvan az az óriási előnye, hogy maga határozhatja meg, hogy mi a szerepe, ezt törvénykezésnek hívjuk. A mi eredeti tervünk egyébként az volt, hogy minden olyan ügyfélnek, akinek legalább 30 százalékkal csökkent a bevétele, a jövedelme a Covid miatt, kaphasson segítséget, ha bejelentkezik. Mi őket szeretnénk támogatni...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.