2021. június 8., kedd

ITT A FUDAN, HOL A FUDAN?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2021.06.08.


Kommunikációs zsonglőrködéssel próbál időt nyerni magának a kormány, miután szembesült azzal a ténnyel, hogy még a saját szavazói se nagyon értik, miért olyan fontos Orbán Viktornak a kínai elitegyetem magyarországi terjeszkedése. A Fudan elleni hétvégi tüntetés pedig bebizonyította azt is, hogy a járvány miatt korlátozások enyhítése azzal is jár, hogy a kormánnyal elégedetlen magyar polgárok újra tömegesen vonulhatnak utcára. Azért egy pillanatra ne gondoljuk azt, hogy Orbán és köre feladta a Fudan Egyetem projektjét!


Szíve szerint valószínűleg a Fidesz egyik vidéki fellegvárába telepítené Orbán Viktor a Fudan Egyetemet, de nyilván ez a kínai fél számára ez nem lenne elfogadható alternatíva. Debrecenben, Győrben vagy Kaposváron ugyanis nem lehetne úgy demonstrálni a kínai jelenlétet, mint a kétmilliós Budapesten. Csakhogy a Fudan projektje épp úgy elvérezhet a fővárosiak ellenállásán, ahogy korábban a budapesti olimpia ügye is. Egy újabb blamázst azonban nagyon nem szeretne a kormány kevesebb, mint egy évvel a parlamenti választások előtt.

Most az a kormányzati kommunikációs stratégia, hogy úgy tesznek a terv értelmi szerzői, mintha semmi sem dőlt volna el, és igenis kíváncsiak lennének a fővárosi lakosok véleményére. Pedig a tények nagyon mást mutatnak. A kormány lényegében már tavaly év végén eldöntötte, hogy ha tetszik a pestieknek, ha nem, a Diákváros projekt kárára a városba telepíti a kínai óriásegyetemet. A dolgok azonban idén év elején gyorsultak fel, és ekkor vált világossá mind az ellenzéki, mind a kormánypárti szavazók számára, hogy a kínai kapcsolat erősítése mindent felülír az Orbán-kormány gyakorlatában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.