2021. június 15., kedd

MAGYARORSZÁG VILÁGBAJNOK

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: HEGYI IVÁN
2021.06.11.


Még meg sem kezdődött a labdarúgó-Eb, de máris dagadó kebellel jelenthetjük ki: Magyarország Európa-bajnok. Az UEFA eleve különös, a pandémia miatt pedig kiváltképp aggályos ötlete miatt ugyanis tizenegy városban rendezik a kontinenstornát (tizenkettő lett volna az, de Bilbao, Dublin visszalépett, majd csak Sevilla ugrott be), és a vetélkedőnek otthont adó települések közül csupán Budapesten engedélyez telt házat a kormány, valamint az operatív törzs, amelynek sajtótörténetbe illő félretájékoztatói örvendetesen megritkultak. Még a baráti Bakuban is, ahol könnyen lehet, hogy a díszpáholyban foglal helyet a hős baltás gyilkos, csak ötvenszázalékos kihasználtságot irányoztak elő, ugyanúgy, mint a magyar kabinethez szintén közel álló Oroszországban, Szentpéterváron.

Ez a három „dobogós”, mivel Kínát nem érinti az Európa-bajnokság, így nem lesz szurkolói zóna Mao Ce-tung mauzóleuma előtt, a Tienanmen téren. Münchenben 20, Londonban és Rómában 25, a Bilbaót váltó Sevillában 30 százalék a vállalás, Amszterdamban, Bukarestben, Glasgow-ban, Koppenhágában 25–33 százalék között lehet a maximum (a keddi lapzártáig még nem volt végleges adat).

A lényeg: nálunk hosszú sorokban lehet vonulni a Puskás Arénához, de nem tudni, vajon ez jókedvvel tölti-e el kis országunk egyetlen világvárosát, a korántsem kormánykompatibilis, veszélyesen liberális Budapestet, vagy sem, elvégre sosem volt annyira igaz a bemondás, mint napjainkban, hogy nem csak foci van a világon. Egyaránt nyolc világ- és Európa-bajnokságon szerzett tapasztalataim alapján hajlamos voltam azt hinni: ahol nagy mérkőzést rendeznek, aznap megáll az élet. Hatalmas tévedés volt. Magyarországon majdnem harmincezren haltak meg eddig a COVID–19 következtében; az a harmincezer élet, fájdalom és együttérzés tényleg megállt. S a jövőképet sem deríti különösebben, hogy Merkely Béla a leghatározottabban kijelentette: hazánkban nem lesz negyedik hullám. Más orvosok nem mernek ennyire kategorikusak lenni, sőt, de hát Merkely professzor nyugodtan lehetne egészségügyi miniszter a regnáló kormányban, ha volna egészségügyi minisztérium, hiszen mindig azt mondja, ami politikailag a lehető legkorrektebb napjaink Magyarországán.

Szóval, a vonulás impozáns lesz majd a Hősök terén, ahol a grandiózus díszszemléknek komoly múltjuk van, ám akad majd némi szorongás is a lakosságban, mert nehéz elképzelni, hogy a járvány mindenütt óvatosságra int, csak nálunk mehet minden, mintha a legfontosabb kérdés a stadion kapacitásának kihasználtsága lenne. Ebben a tekintetben kétségkívül van lemaradás, nem is kicsi, de azt két magyar válogatottmérkőzéssel még telt ház esetén sem lehet behozni, gondoljunk csak a hivatalosan NB I-esnek nevezett mérkőzések háromezer körüli békeidős nézőátlagára. Gombamód épültek a sporttelepek a 2010-es, 2020-as évek Magyarországán, ám a legtöbbet közülük csak az ünnepélyes megnyitón sikerült megtölteni, aztán szinte valamennyi olyan volt, akár egy afrikai terület. Kongó...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.