2021. június 8., kedd

MIÉRT HIBÁZTATJUK AZ ÁLDOZATOT?

MÉRCE
Szerzők: DEBRECZY ESZTER, PATAKI ANGELIKA
2021.06.08.


A szexizmus virágzik Magyarországon, amire számos hazai példa mutatott rá az utóbbi időben, miközben a nemzetközi nemi egyenlőség ranglistákon is hátul kullogunk. A közéleti diskurzusból újra és újra kiderül, hogy majd’ 3 évnyi #metoo mozgalom és temérdek edukatív prevenciós erőfeszítés után is ott tart a többségi társadalom, hogy a szexizmus és az áldozathibáztatás megengedhető, ha azt nem a sztereotip hímsoviniszta módon harsogják.

Aki ebben az állításban kicsit is kételkedik, és van elpazarolni kívánt mentális energiája, annak ajánljuk a kommentszekciók tanulmányozását. A tudatlanságból és önhitt naivitásból gyúrt megnyilvánulások gyakran egyenlőséget tesznek az áldozat és a bántalmazó felelőssége között, a bántalmazót dicsőítik, amiért az áldozat tanútételére színpadiasan megvallja bűneit – természetesen az áldozattól bocsánatot nem kérve, de azt kihangsúlyozva, mennyire meghurcolták őt.

Az áldozatsegítés kulcsát általában abban látják, ha a túlélőt gyermekszerepbe helyezik, és „a józan ész nevében” állítják, hogy a bántalmazás elkerülhető, csak ne vedd fel ezt / ne menj oda. További groteszk állítás, hogy a bántalmazásba bele lehet egyezni, és azzal segítjük leginkább az áldozatot, ha nem mentjük fel az „elkövetett hibái” alól, bármit is jelentsen ez...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.