2021. június 21., hétfő

MILLIÁRDOS TÁMOGATÁSOK MELLETT IS PÉNZÜGYI MENTŐÖVRE SZORULT AZ ANTALL JÓZSEF TUDÁSKÖZPONT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SARKADI NAGY MÁRTON
2021.06.21.


Évek óta komoly gondok vannak a közpénzmilliárdokból támogatott Antall József Tudásközpont pénzügyeivel, amit az Állami Számvevőszék is kifogásolt már. A Miniszterelnökség most vizsgálatot ígér, ám eddig is tudniuk kellett a kutatóintézet problémáiról, mert 2018-ban egy olyan alapítványból kellett pénzügyi mentőövet dobni az eladósodott szervezetnek, amelyet a Miniszterelnöki Kabinetirodából finanszíroznak, és politikai színezetű projekteknek osztja tovább a közpénzt.


Antall Péter és Nógrádi György, az Antall József Tudásközpont (AJTK) vezetőinek szívéről nagy kő gördült le 2018. október 1-én. Az egykori miniszterelnökről elnevezett alapítványi fenntartású think-tank a költségvetésében akkor már évek óta egy jókora, több százmillió forintos lukat tologatott maga előtt, a hiány pedig egyre nőtt.

Az AJTK 2017-ről szóló beszámolóját a könyvvizsgáló korlátozó záradékkal látta el. Ennek indoklásában a könyvvizsgáló kifejtette: a fordulónapon az alapítvány rövid lejáratú kötelezettségei 363 millió forinttal haladták meg a forgóeszközöket. Ez azt vetítette előre, hogy az AJTK a 2018-as év folyamán gyakorlatilag becsődölhet. A könyvvizsgáló külön kiemelte azt is, hogy a beszámolóhoz tartozó, Nógrádi György által szignált „kiegészítő melléklet nem mutatja be megfelelően ezt a tényt”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.