2021. június 14., hétfő

MINDENKI GYÁSZOL – VAN, AKI AZ ELHUNYT HOZZÁTARTOZÓJÁT, MÁS AZ ELMARADT SZALAGAVATÓJÁT

24.HU
Szerző: GRÁD-KOVÁCS MÁRTA
2021.06.13.


Újra kinyitottak az iskolák, ami sok gyermek életébe boldogságot hozott, másoknak viszont traumatikus élményt okozott. A Vadaskert Alapítvány igazgatójával többek közt arról beszélgettünk, milyen hatással volt a gyerekekre a járványhelyzet, illetve hogyan lehet feldolgozni az elmúlt hónapok nehézségeit.


Noha az iskolák kapuit országszerte újra kinyitották a gyerekek előtt, a gyermekpszichiátrián még jócskán érezhetők a járvány hatásai. Az elmúlt hónapok bezártsága a beilleszkedési problémákkal küzdő gyerekeknek ugyan ideális állapotnak tűnhetett, ám a visszatérés jókora pszichés terhet jelent számukra. A Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház számos hívást kapott pániktüneteket mutató, pánikrohamos gyerekek szüleitől az iskolanyitás idején.

Mindeközben a kórház adatai szerint a járvány alatt megduplázódott azoknak a serdülőknek a száma, akik foglalkoztak az öngyilkosság gondolatával, emellett megnőtt azon esetek száma is, ahol a fiatalok huzamosabb ideig altatóhoz, nyugtatóhoz szoktatták magukat. Az UNICEF 13–25 évesek körében végzett felmérésből kiderült, hogy a válaszadók 64 százaléka az otthon töltött hónapokat a motiválatlansággal, 58 százaléka a fáradtsággal, 56 százaléka a stresszel, míg 54 százaléka az unalommal azonosította. Ezen kívül a résztvevők majdnem fele számolt be a karantén ideje alatt megnövekedett otthoni feszültségről...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.