2021. június 9., szerda

„MINTHA HÁBORÚBAN LETTÜNK VOLNA” – AMERIKAI INVÁZIÓ ÉS NATO-BÁZISÉPÍTÉS VESZPRÉM KÖRNYÉKÉN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: SZOPLKÓ ZITA
2021.06.09.


Hetekig tartó, éjszakába nyúló nemzetközi hadgyakorlatok zavarták meg május közepén a Veszprém környékiek nyugalmát. Az elcsigázott lakók attól tartanak, a pár hónapja belengetett katonai bázisépítés csak rontani fog a helyzeten. A gigatábor állítólag a nemzetközi felek ideiglenes elhelyezésére és a katonai járművek tárolására szolgál majd, így nem fog zaj- és porhatással járni, de a látványtervek alapján gyakorlatilag egy katonaváros fog felépülni a területen, milliárdokból. A környéken élők korrekt tájékoztatást szeretnének, hiszen jelenleg azt érzik: kész tények elé állították őket.


Május 13-án este fél 11-kor felháborodott poszt látott napvilágot a Gyulafirátót faliújság elnevezésű nyilvános Facebook-csoportban. A közeli lőtéren – az éjszakai órákban is zajló – hadgyakorlatok és a lövöldözés ugyanis sok környékbeli lakos számára lehetetlenítette el a pihenést.

A Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) májusi lőtérértesítőjéből kiderül, hogy májusban a környéken számos, közepes vagy jelentős zajhatással járó gyakorlatra, többek között éleslövészetre, repülésre és kiképzésre is sor került, gyakorlatilag reggeltől estig bármikor.

A megnövekedett hanghatás oka a Defender Europe 2021 elnevezésű, 12 ország részvételével zajló kiképzési rendezvény.

A nemzetközi gyakorlatok majdnem egy hónapon át, május 15. és június 13. között tartanak a térségben...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.