2021. június 14., hétfő

ORBÁN VIKTOR LEDOBTA A VÁLASZTÁSI ATOMBOMBÁT

MÉRCE
Szerző: BÜTTL FERENC
2021.06.14.


Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, 2021. június 9-én a 
Világgazdaság Magyarország újraindításáról szervezett konferenciáján jelentette be, hogy javaslatot fog tenni a következő kormányülésen, miszerint, ha a magyar gazdaság 2021-ben legalább 5,5%-os növekedést ér el, „akkor a gyermeket nevelő szülőknek visszaadjuk jövő év elején a 2021-ban befizetett adójuk összegét”.

Mivel annak a valószínűsége, hogy a kormány leszavazza a kormányfőt, nulla, így az ígéretet, miszerint legalább 5,5%-os növekedés esetén a szülőknek visszaadja a kormány a 2021-es évben befizetett szja-t, szinte biztosnak tekinthetjük.

Június 9-én este Nagy Márton, a miniszterelnök gazdaságpolitikai tanácsadója (korábban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke), ismertette a részleteket. Nagy szerint az esetleges szja-visszatérítésben

  • 1,5 millió kereső érintett;
  • a visszatérítésnél nem lesz jövedelmi határ;
  • a visszatérítendő összegnek lesz felső határa (800 000 forint), azaz két kereső szülő esetében maximum 1,6 millió forint lehet az szja visszatérítés;
  • átlagosan 400 000 forint visszatérítésre számíthatnak a szülők;
  • a csomag körülbelül 600 milliárd forintba kerül.

Nagy elmondta, hogy a kormány jelenlegi tervei szerinti, 4,3%-os 2021-es GDP-növekedés túlteljesítése növeli a költségvetési bevételeket, azaz növekedési többletforrást teremt a szja-visszatérítéshez: 1 százalékpont plusz növekedés 250 milliárd forint plusz bevételt jelent a költségvetés számára.

Túlzás lenne azt állítani, hogy minden részletet tisztán látunk, de a fentiek fényében eleget tudunk ahhoz, hogy néhány alapkérdésre választ adjunk.

  1. Lehetséges-e a magyar gazdaság 5,5%-os vagy annál magasabb gazdasági növekedése 2021-ben?
  2. Van-e elegendő forrás a költségvetésben a bejelentett intézkedés finanszírozására?
  3. Van-e igazságossági alapja a bejelentett intézkedésnek – amely persze nyilvánvalóan választási pénzosztásnak tekinthető?
  4. Mit tehet ebben a helyzetben az ellenzék?

Lássuk a válaszokat!

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.