2021. június 19., szombat

SZABAD SZEMMEL: ERŐSÖDIK A FÉLELEM, HOGY A VÁLASZTÁSI KAMPÁNYBAN AZ LMBT-EMBEREK VESZIK ÁT BŰNBAKKÉNT A MIGRÁNSOK SZEREPÉT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.06.19.


Washington Post/AP


Közvetve Orbán Viktornak üzent a német kancellár, amikor kijelentette, hogy öröm látni a nézők előtt zajló futball EB-meccseket, de azért egy kicsit borúlátó, amikor azzal szembesül, hogy tömve vannak a stadionok, mert a mostani járványhelyzetben aligha ez a jó megoldás. Mivel kizárólag a magyar kormány tette lehetővé, hogy az összes jegyet eladják, nem kérdés, kinek szól a figyelmeztetés.

Merkel abból az alkalomból nyilatkozott, hogy hosszú idő után ismét kétoldalú keretekben találkozott a francia elnökkel. Mindketten kiemelték, hogy nagyon résen kell lenni, mert könnyen beindulhat újra a járvány, hiszen aggasztóan terjed az Indiából kiindult agresszív variáns. A Delta-változat felbukkanása miatt Portugália már lezárta a fővárost, a britek pedig később halasztották a korlátozások enyhítését. A német kormányfő szerint nem szabad úgy tenni, mint ha már túl volnának az egészen. Macron pedig jelezte, hogy a következő uniós csúcson megvitatják, miként hangolják össze jobban az utazási megkötéseket.

Süddeutsche Zeitung

Münchenben az összes frakció kollektívan javasolta a városi tanácsban, hogy a jövő szerdán szivárványszínnel világítsák meg a stadiont, amikor a magyar válogatott ott játszik a németek ellen, illetve hogy szivárványszínű zászlókat függesszenek ki a Városházára, és ily módon tiltakozzanak az Orbán-kabinet melegellenes politikájával szemben. Egyben kifejezésre juttatnák, hogy a sokszínű és toleráns társadalmat támogatják.

A főpolgármesterhez eljuttatott kezdeményezésben az aláírók hangsúlyozzák, hogy a város fontosnak tartja kinyilvánítani a szolidaritást a magyar LMBT-közösséggel. Merthogy az megszenvedi a vadonatúj homo- és transzfób szabályozást. Egyúttal felvetik, hogy az UEFA, a Német Labdarúgó Szövetség, a tartományi Futball Szövetség, az össze klub, valamint szurkoló nyomatékosan és láthatóan álljon ki a tolerancia és az egyenlőség mellett.

Guardian

Folyik az alig egy hónap múlva esedékes Budapest Pride előkészítése, de a szervezők a most elfogadott homofób törvény miatt azt is meg akarják mutatni az eseménnyel, hogy az LMBT-közösség nincs egyedül, sokak szolidaritására számíthat. A rendezvényt tavaly a járvány miatt nem tartották meg, ám mivel a nemi kisebbségek tagjai valóságos létharcot vívnak a jobboldali Orbán-kormánnyal, túl nagy a tét ahhoz, hogy ne tartsák meg a rendezvényt. De a tervezés már a jogszabály jóváhagyása előtt beindult. A cél, hogy figyelmeztessék a miniszterelnököt, illetve támogassák a támadások kereszttüzébe került melegeket és a többi érintett csoportot.

Radványi Viktória, az egyik szervező szerint bizonyítani akarják mindazoknak, akik félnek és azt hiszik, hogy nem lehetnek boldogok, mivel a hatalom eltiporja az emberi jogokat, a szólás- és sajtószabadságot, szóval, hogy nem kell idegeskedniük, mivel egyre többen szervezetten állnak ki mellettük. Közben azonban mind több aggódó üzenetet kapnak az új szabályozás miatt. Erősödik a félelem, hogy a választási kampányban az LMBT-emberek veszik át bűnbakként a migránsok szerepét.

Radványi azt is gyanítja, hogy az új hadjárattal a kormány részben a figyelmet igyekszik elvonni a Covid-19 elleni elfuserált küzdelemről. Ugyanakkor emlékeztet arra, hogy egy felmérés nemrégiben azt hozta ki: a magyarok jó 60 %-a egyáltalán nem homofób, azaz lyukra futott a két éve tartó hivatalos gyűlöletkampány.

EUobserver

Az igen tekintélyes Human Rights Watch egyik vezetője arra szólítja fel az Európai Tanácsot, hogy az álljon a sarkára, és tegye egyértelművé, hogy fontosak számára az unió értékei, amikor kedden meghallgatja a magyar és a lengyel vezetés képviselőit a 7-es cikkely alapján zajló eljárásban. Phillippe Dam, aki a HRW jogi ügyeit irányítja a földrészen, illetve Közép-Ázsiában, úgy véli, hogy a Bizottságnak azért kell bizonyítania, mert sokáig igencsak félvállról vette az ügyet, hagyta, hogy holtpontra jusson a procedúra.

Nem kétséges ugyanakkor, hogy több kötelezettségszegési eljárást is beindított, de azokkal gyakorta elkésett, viszont tétlen maradt, amikor Budapest és Varsó nem hajtotta végre a legfőbb európai bíróság ítéleteit. Közben pedig csak egyre romlott a magyar és a lengyel helyzet. Orbán Viktor még mindig nem törölte el a jogszabályt, amely megbélyegzi a külföldi támogatást élvező civil csoportokat, pedig az Európai Bíróság kötelezte rá. De nem nyúlt ahhoz a törvényhez sem, amely szerint törvényellenes a migránsok segítése. Most pedig már az LMBT-közösség zaklatása van napirenden.

A tagállamok sem nézhetik aonban ölbe tett kézzel a fejleményeket. Ha más már nem segít, ki kell nyilvánítaniuk, hogy a két országban veszélybe kerültek a közös normák. Ha hagyják, hogy teljesen leüljön az eljárás, az szörnyű volta azoknak az embereknek, akik számítanak az Eu támogatására. Egyúttal viszont felbátorítaná azokat a kormányokat, amelyek szívesen átültetnék a magyar és a lengyel forgatókönyvet.

A tagoknak rá kellene jönniük, hogy ha nem állnak ki az alapvető értékek mellett, akkor megy tovább Európában az autoriter rothadás. Összefoglalva, kedden a kontinensnek ellentámadást kell indítania. Kétségtelenné kell tennie, hogy szervesen összefügg az EU-tagság, valamint a jogállamiság. Hosszú harcot kell kezdeni a demokrácia megújításáért.

Der Standard

Ócska trükknek nevezi vendégkommentárjában az HVG-főszerkesztője az LMBT-ellenes törvényt, mivel úgy látja, hogy azzal Orbán csupán a megerősödött ellenzéket igyekszik megosztani, közben azonban nem érdekli, hogy emberek kerülnek a kerekek alá, egyben pedig kiszolgálja a homofóbokat. Ha már a portugálok ellen elszenvedett vereségen nincs mit ünnepelni, örvendezhet viszont az új jogszabálynak, és teljesen mindegy számára, hogy az pokollá teszi sok fiatal életét – írja Gergely Márton.

A fejlemény mutatja, hová jutott az ország az illiberális demokrácia röppályáján. Az új előírások még szigorúbbak, mint a mintául szolgáló orosz törvényben. Egyrészt a Fidesz-szavazók legalantasabb ösztöneire apellál, másrészt pedig lehetővé tette, hogy a hatalom éket verjen az ellenzéki pártok közé.

Orbán gyorsan tanult Netanjahu példájából, aki sokáig arra épített, hogy ellenfelei egymást jobban utálják, mint őt. Csakhogy a Fidesz-ellenes erők félretették kibékíthetetlennek látszó ellentéteiket. Ám most, hogy a Jobbik kiszavazott közülük, a kormány azt szajkózza, hogy a baloldal számára a meleg lobbi fontosabb, mint a magyar gyerekek védelme. A Jobbikot pedig azért támadja, hogy az miként állhat össze ilyenekkel.

Mindent pontosan kiszámított, még az EU reakcióját is. Brüsszelt már jó ideje egyébként is Soros zsoldosaként tünteti fel, ezúttal pedig hangoztathatja, hogy az EU hátat fordított a normális viszonyoknak, ám ő az aki kimondja az egyszerű igazságot: az anya nő, az apa férfi. Egyben úgy tűnhet az olasz, az osztrák és a német szélsőjobb számára, hogy ő az új jobboldal ideológiai éllovasa.

A nyugati partnerek azonban nem feledhetil, hogy mindez Orbán számára csupán egy játszma, amit meg akar nyerni. Hogy mi lesz a törvényből, az rajta is múlik. Ugyanakkor éppen azok lesznek a jogszabály áldozatai, akiknek a védelmét a miniszterelnök ígéri. Fiatalok, akik keresik a nemi identitásukat és érzik, hogy ők valahogy mások. Teljesen magukra maradna ebben a nagy menetben a félelmeikkel és a kétségeikkel.

Le Figaro

A jövő kedden ismét magyarázkodásra kényszerül a magyar és a lengyel vezetés az Európai Tanácsban, amikor a külügyminiszterek meghallgatják őket. Varsó már negyedszer, Budapest pedig harmadszor kénytelen a testület elé járulni, de a 7-es paragrafus alapján zajló eljárás még mindig csak az előzetes szakasznál tart.

Több nemzetközi civil szervezet, köztük az Amnesty International, a Human Rights Watch, az Emberi Jogok Nemzetközi Szövetsége, valamint a Riporterek Határok Nélkül üdvözölte az újabb meghallgatást, egyben azonban azt kérték a testülettől, hogy az tegyen további lépéseket, mert a két országban egyre romlik a helyzet. Ezért a tagországoknak az eddiginél egyértelműbben kell bizonyítaniuk, hogy megvédik a demokratikus értékeket és ki kell nyilvánítaniuk, hogy nincs közöttük helye az olyanoknak, akik tagadják a közös normákat.

Egyúttal felszólítják a kormányokat, hogy azok szabjanak határidőt a két országnak, ám ha azok nem állnak kötélnek, akkor kezdődjenek meg az előkészületek a szavazásra, amelynek során négyötöddel kell kimondani, hogy súlyos kockázatok fenyegetik a magyar és a lengyel jogállamot.

Az EP magyar jelentéstevője ugyanakkor nem számít semmi jóra az eljárás ügyében a következő fél évben, mivel a soros uniós elnök, Szlovénia kormányfője aligha forszírozza a két ország megregulázását. A francia zöld Delbos-Corfield szerint a melegellenes törvény újabb bizonyítéka annak, hogy a magyaroknál a LMBT-közösség lett az új bűnbak.

Die Welt

Omladozik Putyin befolyása Európában, már csupán Magyarország jelent hídfőállást számára az EU-ban. Viszont a most megszavazott törvény bizonyítja, milyen közel áll a magyar kormány a Kremlhez. Ugyanakkor egyre több ország fordít hátat Moszkvának, gondoljunk csak az olaszokra, a csehekre, de az AfD sem tud segíteni, sőt az elnöknek nehéz időkre kell felkészülnie, ha a német zöldek az ősszel bekerülnek a kormányba, mert náluk egyetlen más erő sem kritikusabb az oroszokkal szemben. Úgy hogy a német elhárítás már jó ideje figyelmeztetett is, hogy az orosz titkosszolgálat igyekszik lejáratni Baerbockot, a környezetvédők kancellárjelöltjét.

A franciáknál pedig valószínűleg megőrzi posztját Macron, így Oroszország igencsak kedvezőtlen viszonyoknak néz elébe a földrészen. A gond leginkább abból adódik, hogy Putyin sokszor a személyes kapcsolatra épít, ám ha partnerek túl sokat bírálják az orosz állapotokat, akkor hamar vége a jó viszonynak.

Úgy hogy már csupán egy valaki látszik megingathatatlannak: az autoriter Orbán Viktor, akinek a külpolitikájából Moszkva sokat profitál, miután Budapest hintapolitikát folytat Brüsszel és Oroszország között. Semmi kifogása pl. az ellen, hogy Roszatom bővítse Paksot. Ugyanakkor a magyar vezető sorra bírálja a Kreml ellen hozott szankciókat. Ő Putyin szemszögéből ideális figura, mert a diplomáciában rugalmas, viszont odahaza a megbízható tekintélyelvű reflexek vezérlik.

A Riporterek Határok Nélkül szerint példátlan ellenőrzés alá vonta a sajtót. Megvonják a hullámhossz használati jogát az olyan kritikus adóktól, mint a Klubrádió. Orbán szép lassan kiterjeszti csápjait a független tévékre, ahogy az az orosz elnök is csinálta. Ami pedig a homofóg jogszabályt illeti, arról Végh Zsuzsa, az Odera menti Frankfurt egyetemének szakértője azt mondja: túltesz az orosz szabályozáson.

A Kreml elégedett lehet, mert legalább egy uniós tagállam példaképnek tekinti és törekszik az együttműködésre. De jönnek a választások és így bizonytalanná vált a kétoldalú kapcsolatok jövője, mert Orbán még veszthet is. Márpedig ha Karácsony győz, akkor nem az oroszok javára módosul a magyar külpolitika.

Kurier

Magyar és osztrák környezetvédők az Európai Bizottsághoz kívánják eljuttatni azt a 12 aláírást, amelyet a Fertő-tó magyar oldalán zajló hatalmas, környezetátalakító beruházás ellen gyűjtöttek. A tiltakozó akcióban 20 civil szervezet működött közre és Brüsszelnek elvileg napirendre kell tűznie a 18 hektáron folyó idegenforgalmi projekt ügyét. Az osztrák zöldek egyik EP-képviselője úgy foglalt állást, hogy a munkálatok szembemennek a Natura 2000 szabályaival, és ily módon az EU nem fordíthatja el a fejét.

A szervezők azt akarják elérni, hogy Magyarország vizsgálja felül az elképzelést. Ha erre nem hajlandó, akkor könnyen kötelezettségszegési eljárás lehet a vége. Mint emlékezetes, a napokban az ICOMOS, az UNESCO világörökségi ügyekben illetékes szaktanácsa már úgy értékelte, hogy a program veszélyezteti a térség világörökségi besorolását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.