2021. június 24., csütörtök

SZIVÁRVÁNYSZÍNŰ CIPŐKKEL ÜZENTEK: ORBÁN, EZ NEM A TE CSAPATOD!

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2021.06.24.


Orbán gyáván megfutamodott tegnap, s milyen jól tette! Megmenekült a Münchenben kapható legnagyobb pofontól. Nem attól, hogy a német város szivárványszínbe burkolózott, még csak nem is attól, hogy a meleg közösségek szimbólumának számító szivárványos zászlót lobogtató tiltakozó rohant be a magyar válogatott mellé a Himnusz alatt, hanem attól, hogy a minden lehetséges módon kiemelten kezelt nemzeti tizenegy tagjai – finoman ugyan, de egyértelműen – kőkemény üzenetet küldtek.


Nem szokás azzal foglalkozni, hogy milyen színű cipőt húznak fel a sportolók, köztük a focisták. Legfeljebb azzal, hogy milyen mezben fut ki a pályára egy-egy csapat, ez egy-egy komolyabb mérkőzés előtt a sajtó számára témát szolgáltat, ahogy tegnap délután is előre megtudhattuk, hogy a magyarok fehérben, a németek pedig feketében játszanak majd. Ez ugyan némileg furcsa volt, hiszen Budapesten a szinte ikonikussá vált piros dresszben játszottak, de ember nem volt, aki ennek bármilyen jelentőséget tulajdonított. Ha fehér, hát fehér!

A mez színének kiválasztása akkor nyert értelmet, amikor megjelentek a pályán a játékosok és felálltak egymás mellé a Himnuszokra. Ekkor vált szembetűnővé, hogy a szivárvány sok-sok színében pompázó cipőt húztak. Pasztellszínű stoplisok sorjáztak egymás mellett: pasztelltürkíz, pasztellkék, pasztellsárga, rózsaszín. A jelen helyzetben nem lehetett nem az LMBTQ mozgalmat szimbolizáló, a mellettük való kiállásként is használt szivárványos zászlóra asszociálni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.