2021. június 24., csütörtök

TÉNYLEG AZ EGEKBE SZÁRNYALT A MAGYAR HÁZTARTÁSOK VAGYONA? - A LAKÁSDRÁGULÁS ÉS A MORATÓRIUM MÓDOSÍT A KÉPEN

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.06.24.


Minden magyar háztartás bruttó vagyona átlagosan 27 millió forint – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) frissen közzétett adataiból. A vagyonosokkal foglalkozó szakember azonban úgy véli, nem így kellene nézni a számokat.

A háztartások pénzügyi eszközöket és lakásállományt tartalmazó bruttó vagyona 2020 végére meghaladta a 110000 milliárd forintot, ami 8,5 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest – áll az MNB friss biztosítási, pénztári, tőkepiaci, közvetítői kockázati és fogyasztóvédelmi jelentésében (a teljes jelentést itt találja). Az Azénpénzem.hu számítása szerint ez azt jelenti, hogy egy magyar háztartásra átlagosan közel 27 millió forint jut.

Nem mellékes persze, hogy a lakossági vagyon növekedéséhez (legalábbis a statisztikában kimutatható módon) mi járult igazán hozzá. Mint a jegybanki szakértők megállapították: az elmúlt egy évben a lakásállomány mellett a betétek és a hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok értékének emelkedése járult hozzá leginkább a vagyonnövekedéshez. Mindez a gyarapodás 82 százalékát adta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.