2021. július 8., csütörtök

AMI TÖRTÉNIK, ÉVTIZEDEKRE VISSZAVETHETI MAGYARORSZÁGOT

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2021.07.08.



Az Európai Bizottság elnöke illetve a parlamenti képviselők többsége az LMBTQI közösségeket megbélyegző törvény megsemmisítésére szólították fel a magyar kormányt Strasbourgban. Amennyiben ez nem történik meg, úgy Magyarország az uniós törvények teljes szigorával szembesül – adta az Orbán-kormány tudtára Ursula von der Leyen.

Egy hete, zárt ajtók mögött egyszer már pellengérre állították Orbán Viktort, és az egyik legváratlanabb fordulat az volt, amikor Mark Rutte holland kormányfő kijelentette, vagy tartja magát Orbán Viktor az uniós értékrendhez, vagy távozzon az Unióból. Ursula von der Leyen pedig úgy fogalmazott tegnap a parlamenti vitában, hogy a "kormány a pornográfiával azonosítja a homoszexualiást. A gyerekek védelmére álságosan hivatkozva diszkriminálja szexuális orientációjuk alapján az embereket. Ez egy gyalázat” – mondta a bizottsági elnök.

Új eljárást kezdeményezhetnek a kormány ellen, következménye pedig az uniós alapok befagyasztása lehet. A parlamenti képviselők egyértelművé tették Leyen számára, azonnali szankciókra van szükség. Nem kaphat hazánk a segélyalapból, ha az a kormány – többek között az LMBT-ellenes politikáját szolgálja, illetve nem véd a csalások ellen. Viszont Orbán nacionalista lengyel szövetségese keresztbe fog feküdni, ha például a maximális büntetést szabnának ki hazánkra, azaz megvonnák Budapest szavazati jogát. Nem mellesleg szóba került a lengyel úgynevezett LMBT-mentes övezet is a tegnapi strasbourgi vitában, amit a lengyel hatóságok jelöltek ki, aminek szintén jogi következményei lesznek Brüsszelben.

Ugyanakkor ellenpéldaként felhozza a cikk azt a Spanyolországban egy hónapja elfogadott törvénytervezetet, amely minden 14 év feletti számára lehetővé teszi a nemváltoztatást orvosi diagnózis vagy hormonterápia nélkül. Emmanuel Macron pedig ennek kapcsán az Unió egységét megbontó kultúrharcot emlegetett a liberális Nyugat és az ex-kommunista országok között, mint Magyarország, Lengyelország és Szlovénia.

A Stern magazin is foglalkozott részletesen a szerdai vitával, kiemelve egyrészt, hogy minél hamarabb intézkedni kell Magyarország ellen, másrészt azt, amit a CDU/CSU parlamenti csoportjának a vezetője, Daniel Caspary mondott: végre használni kellene az új eszközt a jogsértések ellen, utalva itt a jogállami mechanizmus alkalmazására...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.