2021. július 8., csütörtök

SZÁGULD AZ INFLÁCIÓ, AZ MNB SEM TUDTA MEGÁLLÍTANI

HVG
Szerző: SZTOJCSEV IVÁN
2021.07.08.


A legpesszimistább előrejelzések bizonyultak igaznak, még a korábbi, közel kilenc éves rekordot jelentő szintről is tovább nőtt az infláció júniusban. A benzin és a dohánytermékek drágulása mellett az is felfelé húzta a mutatót, hogy a szolgáltatások ára megugrott az újranyitás után.


Minden várakozásnál nagyobb volt az infláció júniusban. Mielőtt a Központi Statisztikai Hivatal közzétette a friss adatot, az elemzők arra voltak kíváncsiak, hogy az elmúlt két hónapban mért 5,1 százalékról - aminél magasabb 2012 októbere óta egyszer sem volt a mutató - mennyire esik le, a legtöbben azt várták, hogy 5,0-ra. Ehhez képest jókora meglepetés érkezett:

5,3 százalékra nőtt az infláció.

Amikor egy hónapja ilyenkor a KSH kiadta a májusi inflációs adatot, és kiderült, hogy 5,1 százalékos volt az akkori áremelkedés, a Magyar Nemzeti Bank percek alatt reagált. Ugyan arra még két hetet várni kellett, hogy megemeljék az alapkamatot - így annak az árakra gyakorolt hatását még csak korlátozottan lehet látni a most kiadott, június egészéről szóló számokban -, Virág Barnabás MNB-alelnök már június 9-én bejelentette, hogy szigorítás következik. Ennek a hatása pedig már akkor meglátszott a forintárfolyamon, de úgy tűnik, arra, hogy már az első hónapban mérsékelje az inflációt, ez kevés volt. Ezek szerint további szigorítás várható, a kamatdöntést ugyanis már azzal a megjegyzéssel együtt jelentette be a jegybank, hogy addig várhatunk tőlük hasonló lépéseket, amíg nem sikerül megfékezni az inflációt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.