2021. július 8., csütörtök

BAJBAN VAN AZ A MAGYAR ISKOLA, AMELY AZ UTOLSÓ MENTSVÁRAT JELENTI A HALMOZOTTAN SÉRÜLT TANULÓK SZÁMÁRA

MÉRCE
Szerző: BLASKÓ ZSÓFIA
2021.07.08.


Fennmaradásáért fogott adománygyűjtésbe a budapesti székhelyű Bóné András Kommunikációs és Fejlesztő Iskola, amelyet oktatási intézményként 2013 óta működtet a Bliss Alapítvány. Az iskola Magyarországon elsőként karolta fel azokat a súlyosan, halmozottan sérült gyerekeket, tanulókat, akik beszédképtelenek, és mozgásukban súlyosan korlátozottak. Az oktatás, amelyet folytatnak, egy alternatív kommunikációs módszerre épül: a beszédet gesztusokkal, szimbólumokkal, vagy egyéb más kommunikációs más eszközzel próbálják pótolni.

Ám az iskolát működtető alapítvány bevételi forrásai elapadtak, és az intézmény működése csak úgy garantálható, ha az oda járó tanulók családja fejenként havi 156 ezer forint alapítványi hozzájárulást fizet egy évre 2021 szeptemberétől. Eddig különböző állami pályázati pénzekből, illetve külsős óraadásból biztosítani tudták az alapítványi iskola ingyenességét, de az előbbiek nagyban csökkentek, az utóbbiakat pedig kénytelenek voltak megszakítani a koronavírus miatt.

A hozzájárulás költsége viszont súlyos teher azoknak a családoknak, akikre egyébként is különösen nagy terheket rónak súlyosan, halmozottan fogyatékos gyerekük szükségletei, fejlesztése, nevelése. A szülőknek pedig július 9-ig kell jelezniük, hogy tudják-e vállalni a rájuk eső költségeket a következő tanévre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.