2021. július 6., kedd

ENDOMETRIÓZIS: LEHET ÁTJÁRÁS A MAGÁN- ÉS ÁLLAMI ELLÁTÁS KÖZÖTT AZ ORVOSOKNAK

TELEX
Szerző: PINTÉR LUCA
2021.07.06.


Ezt ígéri az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Azokra az orvosokra, akik még az új egészségügyi jogviszonyról szóló törvény életbe lépése előtt kezdték magánellátásban kezelni betegeiket, 2021. március 1. után sem vonatkozik az összeférhetetlenségi tilalom. Abban az esetben pedig, ha az orvos nem írta alá az új jogviszonyról szóló szerződést és kilépett az állami ellátásból, az intézményeknek lesz lehetőségük arra, hogy az Országos Kórházi Főigazgatóság engedélyével foglalkoztassák az orvost.

Hosszas egyeztetés után a héten egyértelmű minisztériumi állásfoglalás született az endometriózissal küzdő nők ügyében.

Az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány még márciusban végzett felmérést a törvénnyel kapcsolatban az érintett páciensekben felmerült legfontosabb kérdésekről. Az új jogviszony szabályozásával kapcsolatban a magánellátás és közfinanszírozott ellátás kérdéseit az intézmények ugyanis eltérő módon értelmezték, ezért kértek pontosítást az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi).

A részletek az alapítvány Instagram sztorijába és honlapjára is felkerültek
A minisztérium ígérete szerint

- azokra az orvosokra, akik még 2020. november 18. (ekkor lépett életbe az új egészségügyi jogviszonyról szóló törvény) előtt magánellátásban kezdték el betegeik kezelését, 2021. március 1. után sem vonatkozik az összeférhetetlenségi tilalom.

Ez azt jelenti, hogy ezeknek a pácienseknek a kezelése – ha erre később szükség van, mert például az endometriózis kiújulása miatt újra operálni kell a beteget – 2021. március 1. után is folytatható lesz állami ellátásban.

- Nincs átjárás viszont, ha az orvos a beteg kezelését 2020. november 18. után kezdte el magánellátásban. Ugyanazt a beteget ugyanazzal a betegséggel 2021. március 1. után már nem kezelheti közfinanszírozott ellátásban.

- Ha valakit korábban magánellátásban műtöttek, de a betegség kiújul, ugyanúgy választhat a magán- és a közfinanszírozott ellátás között...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.