2021. július 19., hétfő

HOGYAN TUDJÁK FELTÖRNI A TELEFONOMAT, ÉS MIT TEHETEK ELLENE?

TELEX
Szerző: DIREKT36
2021.07.19.


Megpróbáljuk közérthetően elmagyarázni a kémszoftverek működését és azt, hogy mit tehet ellenük az átlagos telefonhasználó. (Anélkül hogy bárkit pánikba akarnánk ejteni, sajnos nem sokat.) Előbb az egyik megfigyelt Direkt36-os újságíró, Panyi Szabolcs írja le, mit tanult a saját telefonjának átvizsgálásából, majd megosztjuk a Washington Post magyarázatát és tanácsait.


Panyi Szabolcs egyike azoknak a magyar újságíróknak, akiknek bizonyíthatóan feltörték a telefonját a Pegasus nevű izraeli kémszoftverrel. Részleteket a további célpontokról és az ügy hátteréről ebben a cikkben írt a Direkt36. Panyi telefonját az Amnesty International jogvédő szervezet biztonsági stábja vizsgálta át, és így találták meg rajta a kémszoftver nyomait. Az újságíró tanácsokat is kapott a biztonsági szakemberektől arra, hogyan lehet, ha nem is megakadályozni a megfigyeléseket, de legalább valamennyire védekezni ellenük.

Panyi ezeket így foglalta össze: „Nyilván furán hangzik ez a megfogalmazás, de hát végül is abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a Pegasus kémszoftver egyik volt célpontjaként és áldozataként legalább így utólag talán tudok egy-két praktikus tanácsot adni a védekezéshez. Nem mintha különösebb szakértője lennék a kiberbiztonságnak, főleg nem a nagyon technikai részének, viszont az Amnesty International biztonsági csapata kielemezte a telefonomat, és elmagyarázta, mi és hogyan történt.”

Az egyik legfontosabb tanulság, hogy a Pegasus észrevétlenül, akadály nélkül be tud jutni egy átlagos készülékbe – viszont benne maradni a készülékben már sokkal nehezebb. Az operációs rendszer frissítése, de akár a telefon ki-be kapcsolása is megszakíthatja a kémszoftver háttérfolyamatait. Ez nem azt jelenti, hogy onnantól biztonságban lenne a készülék, csak azt, hogy esetleg egy új behatolás elindítására van szükség. De onnantól, hogy a Pegasust is emberek működtetik, és nekik is megvan a munkaidejük, ráadásul a megfigyelési engedélyek is bizonyos időszakra vonatkoznak csak elvileg, legalább ez is valami. Amíg nem érkezik meg a váltás valamelyik titkosszolgálatnál a Pegasus-terminálhoz, vagy amíg nem jön be a következő miniszteri engedély valakinek a megfigyelésére, talán lehet némi időt nyerni...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.