2021. július 27., kedd

MENNYIRE ÉRI MEG OLIMPIÁT RENDEZNI? - NEM CSAK A KÖLTSÉGEK NÖVEKEDÉSÉVEL KELL KALKULÁLNI

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: LENKEI GÁBOR
2021.07.27.


Egyre többe kerülnek az olimpiák, így egyre kevésbé érheti meg a rendezésük. A helyszínt biztosító városok akár évtizedekig nyöghetik a terheket. Végigvettük a közelmúlt tapasztalatait.


Egy éves késéssel lobbanhatott fel múlt pénteken az olimpiai láng. Japánnak önmagában a halasztás 2,8 milliárd dollárjába kerül, de nem csak a világjárvány miatt nőhet meg jócskán a játékok ára a tervezettnél. Amikor 2013-ban Tokió elnyerte a rendezés jogát, a költségeket 7,3 milliárd dollárra tervezték. Ezt már 2019 decemberében módosították 12,6 milliárd dollárra. A japán Nemzeti Számvevőszék nem sokkal később 22 milliárd dollárral számolt, a Nikkei és Asahai pénzügyi lapok azonban már akkor 28 milliárd dollárra tették a számlát.

A huszadik század nagy részében az olimpiai játékok elfogadható terhet jelentettek a rendező városok számára – emelte ki a tanulmányában a Külkapcsolatok Tanácsa (CFR) nevű amerikai agytröszt. A versenyeket fejlett országokban tartották, amelyek nagyobb gazdaságuk és fejlettebb infrastruktúrájuk miatt el tudták viselni a költségeket. A szervezők pedig a televízió előtti korszakban nem is számítottak profitra. Az 1970-es évek azonban fordulópontot jelentettek, a játékok gyorsan növekedtek, a nyári olimpia résztvevőinek száma majdnem megduplázódott, az események száma pedig a harmadával nőtt az 1960-as évek alatt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.