2021. július 25., vasárnap

ORBÁN VIKTOR ELHITETTE VELEM: GONOSZSÁG VESZ KÖRÜL

MÉRCE
Szerző: WALIDUDA DÁNIEL
2021.07.24.


Világéletemben szerencsés férfinak tartottam magamat. Két legjobb barátommal 15 évesen, ha félve és szorongva is, de megosztottam, hogy meleg vagyok. Bizalmamat jó emberekbe helyeztem, azóta is ők a legjobb barátaim. Ennek már 17 éve. Óriási ajándékot adtak nekem, hiszen általuk fiatal koromtól volt, akivel beszélhettem életem és identitásom e részéről.

A húszas éveim elején, ha néhány évbe bele is tellett, de lassan egész családom elfogadott, és szeret úgy, ahogy vagyok. Instagram-profilomon máig megtalálható a fotó, ahogy nagyszüleim egymást ölelve Pride pólóikban mosolyognak a kamerába. 2016-ban szüleim elkísértek a Budapest Pride Felvonulásra.

Míg élek, nem fogom elfelejteni, amikor édesapámat kérdeztem róla, hogy velem tartanának-e. Tartottam tőle, mit válaszol. Kis falu szélén élnek, ahol a nagy kert sok időt és fáradtságot igényel, különösen nyáron. Apa egyébként sem szeret Budapestre járni. De a kérdésemre azt válaszolta, hogy ezek a közös élmények az igazán fontos pillanatok az életben, és ha nekem számít, hogy ott legyenek, akkor úgy alakítja, hogy ott tudjanak lenni. És ott is voltak velem.

Azt hittem, hazám is biztató irányba halad. A régióban sokáig élen jártunk az LMBTQ közösség jogegyenlőségének előmozdításában. Emlékszem, európai parlamenti gyakornokoskodásom idején egy asszisztens kollégám irodájának falára ki volt függesztve az ILGA Europe Rainbow Indexe, százalékosan és színekkel jelölve, mely európai országban hogyan állnak az LMBTQ közösség jogai. Magyarország üdítő zölden virított az inkább sárgás és narancssárgás tengerben. Ez kilenc éve volt.

Az első pofon akkor ért, amikor tavaly tavasszal a hírhedt 33-as paragrafussal kiradírozták a transz- és interszex embereket a társadalomból. Aztán jött az ősz és vele együtt az egyedülállók örökbefogadási lehetőségének törvényi ellehetetlenítése és a szivárványcsaládok betiltása. Néhány éven belül én is családot, gyereket szeretnék, és pontosan úgy terveztem, hogy majd örökbefogadok. Ez az ajtó ősszel – hiszem, hogy csak átmenetileg – bezárult előttem.

Biztos voltam benne, hogy közösségem sanyargatását ez a szívében gyűlöletet hordozó, álszent és álkeresztény, korrupt és hazug kormány tudja hova fokozni, de naivan azt hittem, hogy a jövő tavaszi országgyűlési választásig leállnak. Szerencse, hogy nem fogadtam nagyobb összegben erre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.