2021. július 24., szombat

PRIDE: CSAK ANNYIT SZERETNÉNK, AMI MINDENKINEK JÁR

KLUBRÁDIÓ / A LÉNYEG
Szerző: Klubrádió
2021.07.24.


A Madách Imre térről a Tabánig vonultak az idei Budapest Pride résztvevői. A Tabánban felszólalt Hegedűs Máté Pride szervező és öccse Emett, Vladimir Luxuria, az Európai Parlament első transznemű képviselője, Szél Bernadett, Vay Blanka, a Prizma Transznemű Közösség aktivistája, és Karácsony Gergely.

14:45-kor megtelt a Madách tér. Nem sokkal 15:30 előtt elindult a tömeg, hogy több pontot érintve a Tabánba érkezzenek.

Telex összefoglalója szerint:

- amikor az egybefüggő tömeg eleje a Rudas Gyógyfürdőnél járt, akkor a Szabadság híd még mindig tele volt a felvonulókkal.
- A Fővám térnél nagyjából 80 ellentüntető gyűlt össze, idén őket terelték kordonok mögé. Volt náci karlendítés és „Mocskos buzik” skandálás is, de komolyabb atrocitások nélkül vonult el mellettük a menet.
- Kicsivel öt után ért célba a menet eleje a Tabánnál, a tömeg vége ekkor még csak a Szabadság hídnál tartott. Őket bevárva, valamivel fél hat után kezdődtek meg a beszédek. Hegedűs Máté egyetemista, LMBTQ-aktivista, a Pride egyik szervezője szerint több mint 30 ezren vettek részt a rendezvényen.
- Az ellentüntetők jó része ekkorra lemorzsolódott, a Döbrentei téren 20-25 ember lengetett homofób transzparenseket. Őket nagyjából 50 rendőr őrzite minden irányból, kordonokkal messze tartva a Pride-tól.

A Tabánban Lang Györgyi műsorvezető több felszólalót konferált fel. A hvg.hu összefoglalója szerint:

Hegedűs Máté Pride-szervező, aktivista szerint körülbelül 30 ezren voltak jelen a felvonuláson. "Hatalmas figyelem irányul most Magyarországra és a magyar LMBTQ-emberek helyzetére. Ami itt történik, megtörtént már sok helyen. A gyűlölet, félelem és kapzsiság vezérelte emberek nem csak Magyarországon fordulnak az LMBTQ-közösségek ellen.

"Európa legeleslegfontosabb Pride-ján vagyunk ma" – mondta Vladimir Luxuria, az Európai Parlament első transznemű képviselője, második felszólalóként. "A nevem Vlagyimir. De nem Putyin" - viccelődött angol nyelven. A képviselő közvetlenül Orbán miniszterelnöknek címezte a beszédét. Azt üzente: "Nem akarjuk a heteroszexuális fiatalokat meleggé vagy transzneművé tenni, hanem azt akarjuk, hogy a gyermekek ne váljanak gyűlölettel teli felnőttekké."

Hegedűs Emmett transznemű fiatal, 17 éves iskolás, Hegedűs Máté, az első felszólaló öccse. Elmondta: "nehéz átadni, hogy egy transznemű ember min megy keresztül". Ő tizenkét éves volt akkor, amikor elkezdte realizálni, mi a helyzet vele.

Lang Györgyi bemondta, hogy Iványi Gábor ma nem tud itt lenni, de mindenkit áld és üdvözletét küldi.

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő fő üzenetke az volt, amit az elmúlt évek során megtanult a politikában: "a legnagyobb bátorság az, ha merünk önmagunk lenni. Ha bátran felvállaljuk azt, akik vagyunk."

Vay Blanka, a Prizma Transznemű Közösség aktivistája azzal kezdte beszédét: nekik, "buziknak" varázserejük van, azért akarja a hatalom élve elásni őket. "Amikor azonban egy meleg vagy transznemű kiáll, és elmondja, hogy nem árt senkinek, akkor hirtelen kiderül, hogy az emberek igenis tudnak jók és elfogadóak lenni. Nem mindig, de gyakrabban, mint gondolnánk, és gyakrabban, mint azt Orbán Viktor szeretné" – tette hozzá. Vay Blanka úgy véli, a  következő választáson reális esély van a kormányváltásra, így arra bíztatta a jelenlevőket, hogy jelentkezzenek szavazatszámlálónak.

Végül Karácsony Gergely főpolgármester jelent meg a színpadon, aki úgy köszönt be: "Sziasztok, büszke, szabad magyarok! Sokan azt mondják, hogy a Pride egy provokáció, én most provokállak titeket. Heteró vagyok, apa vagyok, keresztény vagyok. De nem annak ellenére vagyok itt, mert ez mind igaz rám, hanem éppen ezért. Heteró vagyok, és itt kell lennem, mert nekem teljesen magától értetődő az, hogy szerethetem azt, akit szeretek, és ő engem viszontszerethet. Tudom, hogy mit veszíthetnék akkor, hogy ha az a szeretet, ami engem körbevesz, egyik napról a másikra nem lenne magától értetődő" - mondta Karácsony, aki hozzátette, a többséghez tartozik, de tudja, hogy a többséghez tartozni nem hatalom, hanem felelősség.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.