2021. július 31., szombat

SZABAD SZEMMEL: MERKEL IDŐNKÉNT ELBIZONYTALANODOTT, DE A VÉGÉN MINDIG EURÓPA OLDALÁRA ÁLLT - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.07.31.


Merkel végig azt mondta, hogy a világ leggazdagabb földrészének képesnek kell lennie letelepíteni jó egymillió menekültet. Nem nagy hajlandóságot mutatott ugyanakkor, hogy elfogadja azok véleményét, akik belpolitikai meggondolásokból ezt nem látták be - írja a Tagesspiegel. Lapszemle.


Die Welt

Sebastian Vettel olyan bukósisakot visel a Hungaroring hétvégi futamán, amelynek teljes felületére szivárvány színű matricát ragasztottak, hogy így nyilvánítsa ki szolidaritását az LMBT-közösséggel. (A hozzátartozó felirat: Változtasd meg a világot!) A német sportoló már a két napja tartott sajtótájékoztatón olyan edzőcipőben jelent meg, amelyen szintén a hat színes csíkot lehetett látni, és ez szintén azt jelentette, hogy támogatja a nemi kisebbségeket. Azaz – jegyzi meg a lap – a kérdésből politikum lett, akárcsak a Futball EB-n abból, kivilágítsák-e szivárványszínnel a müncheni Allianz Arénát a német-magyar mérkőzés előtt.

A négyszeres világbajnok, mint ismeretes, szégyenletesnek nevezte a tervezett magyar népszavazást, és hogy nem érti, az Orbán-kormánynak miért nem felel meg, hogy az emberek egyszerűen szabadon élhessenek. Előzőleg hasonlóan nyilatkozott Hamilton is.

The Guardian

A Fehér Ház illetékese személyesen fejezte ki aggodalmát magas rangú izraeli tisztségviselőknek a lehallgatási botrány miatt, tehát hogy az izraeli NSO Csoport kémprogramjával egyes kormányok újságírókat és emberi jogi aktivistákat, valamint olyan hivatalos személyiségeket figyeltek meg, akiket esetleg szoros kapcsolat fűz az Egyesült Államokhoz. Az elnök közel-keleti tanácsadója az izraeli védelmi tárca egyik vezetőjével találkozott, aki hírek szerint azt válaszolta neki, hogy országa igen komolyan veszi a történteket és kivizsgálja, kell-e a változtatni az olyan szoftverek kiviteli szabályain, mint amilyen a Pegasus is.

Yahoo/AP

A lengyel államfő közölte, hogy meg kell változtatni a törvényt, amely a bírák megregulázására szolgáló Fegyelmi Kamara működését szabályozza. Bejelentése lényeges eltolódást jelent Varsó hozzáállásában az EU-val kirobbant éles jogvitában. Az előzmény az volt, hogy a Legfelsőbb Bíróság elnöke levelet küldött Dudának, Morawiecki kormányfőnek, valamint a törvényhozás két házelnökének és azt kérte tőlük, hogy küszöböljék ki a jogszabály hiányosságait, továbbá hozzák azt összhangba az uniós joggal.

Azért éppen ők a címzettek, mert ők kezdeményezhetnek ilyen módosítást. Duda egyetért a javaslattal,
és azt mondta: minden arra utal, hogy át kell írni a szöveget. Fenntartotta, hogy meg kell figyelmezni a bírákat, ám hozzátette, hogy átlátható, tisztességes módon kell csinálni.

Előzőleg az Európai Bíróság törvénysértőnek minősítette a Fegyelmi Kamara felállítását, mert úgy ítélte meg, hogy a testület aláássa az igazságszolgáltatás függetlenségét, mivel politikai ellenőrzés alá vonja a hatalmi ágat. Ezért arra szólította fel a Kamarát, hogy azonnal függessze fel ténykedését. Duda egyébként már a napokban jelezte, hogy nem zárja ki: lesz változás ezen a területen.

FAZ

A konzervatív újság úgy ítéli meg, hogy Lengyelország elmozdult ugyan eddigi, teljesen elutasító álláspontjáról a Fegyelmi Kamara kapcsán, de csupán taktikai okokból. Duda és a Legfelsőbb Bíróság elnöke az EU által kifogásolt jogszabály teljes átdolgozását veti fel, ám ez még messze nem jelenti azt, hogy Varsó érdemben foglalkozik a Bizottság, illetve az Európai Bíróság követelésével. Hiszen a nemzeti-konzervatív PiS-kormány tudatosan állította elő a jelenlegi helyzetet.

Immár hat éve dolgozik azon, hogy a bíróságok teljes mértékben a politikai irányítása alá kerüljenek. Ez ügyben már egész messzire jutott, az Alkotmánybíróság immár a hatalom végrehajtó szerve. A PiS - akárcsak magyar példaképe – a kritikára mindig formális módosításokkal reagált, érdemi engedményeket azonban soha nem tett.

Ezúttal sok minden utal arra, hogy a változtatással a lengyel fél mindössze azt szeretné elérni: váljon okafogyottá az EUB ítélete és kezdődjön újra az egész eljárás. A jövő héten kiderül, meddig hajlandó elmenni a Jog és Igazságosság az unióval szemben, mert az Alkotmánybíróság várhatóan kimondja, hogy szerinte a közösségi vagy a nemzeti jog élvez-e elsőbbséget.

Politico

Lengyelországban egymás után zárnak be kórházak, illetve kórházi osztályok, mert nincs elég orvos. Ez pedig hatalmas gondokat okoz az ellátásban, amelyet már amúgy is megtépázott a járvány. Az ágazat teljesen alulfinanszírozott és a helyzet annyira súlyos, hogy hozzáértők szerint évekig tart, amíg kilábal a bajból. Jelenleg csupán a GDP 5,3 százalékát fordítják gyógyításra, amivel az ország a sereghajtók közé tartozik az EU-ban, de a kormány azt ígéri, hogy a keretet 2027-ig 7 százalékra emeli.

Ám már jelenleg is hiányzik 20-50 ezer orvos, ráadásul, aki otthon dolgozik, azok közül is 9 százalék ki akar vándorolni, illetve 6 százalék szakmát változtatna. 30 százalék pedig nem kíván annyi munkát végezni, mint idáig. Miközben az egy főre orvosok száma már most is annyira kevés, hogy annál rosszabb adatot csupán Ciprus tud felmutatni az unióban.

Így azután csak ebben a hónapban lehúzta a redőnyt egy rákbetegekkel foglalkozó kórház, továbbá 14 osztály, illetve rendelő intézet az ország 14 városában. A gondokat csak tetézi, hogy az egyetemek nem bocsátanak ki elég végzőst a lyukak feltöltésére, ugyanakkor az orvosok kb. egyötöde már betöltötte a nyugdíjkorhatárt.

A közeljövőben jelentős anyagi injekció várható az EU-tól, az újjáépítési program 4,5 milliárd eurót szán a lengyel egészségügynek. Ebből 700 milliót a helyi kórházak kapnának meg.

Tagesspiegel

Merkel időnként elbizonytalanodott, de a végén mindig Európa oldalára állt a különféle viszályok során. Ezt Juncker mondta, aki előbb 19 évig volt Luxemburg kormányfője, majd 6 éven át a Bizottság elnöke, így az utóbbi 16 évben számtalan hivatalos és nem hivatalos eseményen találkozott a most búcsúzó kancellárral. Tapasztalatait úgy összegezte, hogy a német politikus folyamatosan a jövőbe mutató, európai megoldást kereste.

Például a hat évvel ezelőtti menekültválság idején egy darabig nemigen tudta felfogni, hogy egyes kormányok kivonják magukat a felelősség alól. Merthogy Magyarországon, Ausztriában és másutt is sokan úgy gondolták, ez a németek problémája. Ám valójában az egész EU-t érintette. Merkel végig azt mondta, hogy a világ leggazdagabb földrészének képesnek kell lennie letelepíteni jó egymillió menekültet. Nem nagy hajlandóságot mutatott ugyanakkor, hogy elfogadja azok véleményét, akik belpolitikai meggondolásokból ezt nem látták be.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.