2021. július 17., szombat

TÖBB SZÁZMILLIÓS NER-TÁMOGATÁSRA DERÜLT VOLNA FÉNY, HA A KORMÁNY NEM VONJA VISSZA A CIVILTÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSÁT

MÉRCE
Szerző: JUHÁSZ VANESSZA
2021.07.17.


A felcsúti focicsapat alapítványa, a CÖF, vagy a kormányközeli Nézőpont Intézet szintén jelentős adományokban részesül, melyeket a tegnap este visszavont rendelet értelmében nevesíteniük is kellett volna.

Törölte a kormány a civil szervezetek adományozóinak bejelentési kötelezettségét, derült ki a péntek este megjelent Magyar Közlönyből, vette észre a hvg.hu. A július 1-jén, egyik napról a másikra bevezetett rendelet két hétig volt érvényben, ez idő alatt a gyakorlatban nem is lehetett alkalmazni.

A megjelenését követően több civil szervezet, köztük a Mérce is, tiltakozását fejezte ki a jogszabállyal szemben, ugyanis azzal, hogy listázzák a támogatók neveit, elrettenthetik az embereket az adományozástól, így a szervezetek tevékenysége is veszélybe kerülhet. A rendeletet, amilyen gyorsan bevezették, gyakorlatilag olyan gyorsan el is törölték, azonban kétséges, hogy mindez a civil szervezetek nyomásgyakorlására történt.

Lehetséges, hogy a kormány nem gondolta át az egyik napról a másikra meghozott rendeletet. Pár nappal annak megjelenését követően, Orbán Balázs miniszterelnökséget vezető államtitkár bejelentette, hogy mégis lehet névtelenül adományozni 500 ezer forint alatt, és ,,a nagyobb összeget adományozók esetében erősödik az átláthatóság követelménye”.

A rendelet mellesleg a kormányhoz közeli alapítványokat is érintette volna, melyeknek akár több százmilliós összegekről kellett volna beszámolniuk, feltüntetve az adományozóik nevét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.