2021. augusztus 9., hétfő

A PEGASUS IZRAELBEN

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ALEX BEN-ARI
2021.08.06.


Nem egy nyugati országot sokkolt a Pegasus nevű, fejlett technológiájú kémszoftverrel végzett megfigyelé­sek leleplezése. A Pegasust távvezérléssel lehet aktiválni bármelyik androidos vagy Apple mobiltelefonon, és az izraeli NSO cég fejlesztette ki. Paradox módon éppen Izraelben az egész ügy radar alatt maradt. Hogy mennyivel alatta? Jóval több közfigyelmet keltett még a Ben & Jerry’s fagylaltcég bejelentése is, hogy nem forgalmazza termékét Izrael nemzetközileg elismert határain kívül, „a megszállt palesztin területeken”, valamint a rá következő vita.

A tizenhét szerkesztőség – köztük a Guardian és a Washington Post – közös munkájával, az Amnesty International támogatásával végzett vizsgálat kimutatta, hogy több mint ötvenezer telefonba hatolhattak be a kémprogrammal, elvileg ennyit követhettek nyomon világszerte a különböző országok állami szervei. A botrány mégis az izraeli média reflektorfényétől távol zajlott, és az izraeli állam hivatalos képviselőinek reakciója az volt, hogy igyekeztek hűteni az országot rossz fényben feltüntető ügy körüli izgalmat. Emmanuel Macron francia elnök, akinek a mobilja a gyanú szerint a kémprogram egyik célpontja volt, dühödt telefonhívást intézett Naftáli Benet izraeli miniszterelnökhöz, magyarázatot követelve. Ez volt az első és egyetlen direkt vád Izrael ellen; az egyetlen követelés, hogy vizsgálják ki hivatalos szinten a cég tevékenységét. A telefonhívás után a kormány úgy döntött, hogy hivatalos látogatásra Párizsba küldi Beni Ganc védelmi minisztert.

A francia Le Monde közlése szerint a marokkói titkosszolgálatok potenciális célpontjainak listáján Macron is szerepelt. Egyelőre nem tudni, hogy Macron mobilját ténylegesen meghackelték-e, de a cikk miatt diplomácia feszültség támadt Franciaország és volt gyarmata között...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.