2021. augusztus 24., kedd

A VELENCEI-TÓ UTÁN ORFŰN IS TÖBB MINT EGY TONNA HAL PUSZTULT EL PÁR NAP ALATT

ORSZÁGSZERTE BLOG
Szerző: KATUS ESZTER
2021.08.21-23.


Egy-két nap alatt halak százai jöttek a felszínre élettelenül a Baranya megyei Herman Ottó-tóban, a még élő halak pedig a vízfelszínen pipálnak. Hogy emberi mulasztás okozta-e a tömeges halpusztulást, vagy a túl alacsony vízszint, az algaelszaporodás és a hirtelen légnyomáscsökkenés áll a háttérben, egyelőre nem tudni. A vizsgálatok hetekig is eltarthatnak, így biztos magyarázattal jelenleg senki sem szolgálhat. A halpusztulás egyébként az egész Dunántúlt érinti, a kisebb tavakon levegőztető készülékekkel és szivattyúzással próbálják megmenteni a halállományt az oxigénhiánytól.


„Sajnos súlyos halpusztulás történt a Pécsi-tó mögötti Hermann Ottó-tavon a mai napon (2021.08.18). Az okokat még vizsgálják a hatóságok. Sajnos nagyon sok hal még nem emelkedett a felszínre, ezért a holnapi napon is folyik a tetemek gyűjtése” – írta a Facebookon Balog-Farkas András. A tavat jól ismerő horgász másnap arról is tett ki képeket, hogy a gyűjtőkonténer megtelt, miután a tetemek folyamatosan jönnek a felszínre.

Az egy tonnát is meghaladhatja a begyűjtött tetemek súlya.

„A még élő halak a vízfelszínen pipálnak. Kétséges, hogy a hétfőn érkező frontig kibírják” – mutatta be az aggasztó helyzetet. A fotókat látva többen kérdezték, mi lehet a halpusztulás oka, erre azonban még nincs biztos válasz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.