2021. augusztus 11., szerda

AZ ELLOPOTT TÉBOLYDA

FORGÓKÍNPAD
Szerző: SZELE TAMÁS
2021.08.10.


Hogy a lényeggel kezdjem: eladó a Lipótmező, mármint az OPNI valamikori épülete. Illetve egyelőre csak egy része. Itt is az ideje, hogy eladjuk ahelyett, hogy újra beüzemelnénk: Magyarországon csupa okos, megfontolt, érett személyiségű és biztos értékítéletű polgár lakik, aki nem hiszi, nézzen be a Facebookra, ott aztán mindenki pont ilyen. De azon kívül is.

Szóval, ne panaszkodjunk, hogy utóbbi időben hihetetlenül megnőtt a paranoiások, szociopaták és más mentális zavarokban szenvedő polgártársaink száma, először is dehogy szenvednek ők: élvezik az állapotukat, ezt az örömöt nem is szabad elvenni tőlük. Hogy másnak pokollá teszik az életét, az kevésbé számít. De hát szó sem volt az OPNI ilyen célú reaktiválásáról, ellenben valami egészen másról volt szó, azt később bemutatom, de előbb lássuk magát az üzleti ajánlatot, hátha akad valaki, aki a kért, potom összegért megveszi a Lipótot víkendháznak.

A hirdetést a Pénzcentrum fedezte fel az egyik legnépszerűbb hazai ingatlanportálon. A leírás szerint egy 780 négyzetméteres, 30 szobás, 4310 négyzetméteres telekterületű ingatlant árulnak a II. kerületi Lipótmezőn, 1,8 milliárd forintért. Lássuk csak az eredeti szövegét!

ELADÓ Budapest II. kerület, egyik legszebb részén a közismert műemlékként nyilvántartott, Sándor szecessziós villa. Az épület XIX. század végén épült, Freud Dezső tervei alapján, később Sándor Pál vásárolta meg. A mai pompáját kisebb átalakítás mellett nyerte el. Az épület működött kórházként, egészségügyi intézményként, vadász-kastélyként, nyári rezidenciaként is. Az ingatlan hasznosítására számtalan lehetőség van. A telek 4600Nm, amiben elfér a főépület, egy kiszolgáló különálló 100Nm-s kisebb épület, legalább 50db autónak alkalmas kocsibeálló, gépészeti kültéri egységek, számtalan hatalmas fa, teraszok stb…. Az ingatlan szimmetrikus elrendezésű, 2 db nagy fő lépcsőháza (és 2db kisebb, cseléd lépcsőház is van még) van, ami az ingatlan kettő végében található. Az alsó szinten inkább nagyobb, ablakos helyiségek jellemzők, míg feljebb lépve a következő szintre, inkább a szegmentáció lett fontos több szoba helyiséggel. Az utolsó szinten, ami a tetőtér kisebb helyek praktikus kihasználtságára törekedtek. A jelenlegi tulajdonos által az épületen számtalan javításon, átalakításon (gépészeti csövek cseréje a falakban, statikai megerősítések történtek, burkolatok cseréje, teljesen új fűtési és hűtési rendszert kapott az épület hősszivattyús kültéri egységekkel és belső fain-coil hőleadási készülékekkel, alagsori szinten műtőknek is megfelelő helyek lettek kialakítva és megcsinálva stb....) esett át.

Az ingatlan ára céggel együtt 1,8mrdFt, cég nélkül ez az összeg értendő + áfa. Megtekintés végett keressen, akár a hétvégén is nyugodtan!”

Nos, ha eladó, akkor eladó. Az kicsit különös, hogy céggel vagy cég nélkül, de beláthatjuk: egy ekkora ingatlan kezeléséhez, karban tartásához cég kell, nem elég három gondnok és két udvaros (különben azok alkalmazása is valamilyen cég dolga lenne). Hiszen az ország második legnagyobb alapterületű épülete, már csak a Parlament nagyobb, ami világosan mutatja eleink bölcsességét, ők ugyanis tudták, hogy nálunk a szellemi és lelki zavarokkal küzdőknél csak a politizálók vannak többen, és valószínű, hogy e két csoport létszáma (melyek között nagy az átfedés) valamiképpen összefügg. Mindenesetre szép, nagy kastélykomplexum, ha ez rá a helyes kifejezés, nem csak bármi, hanem akár több bármi is elférne benne.

Azzal együtt, hogy legyünk figyelmesek: nem az egész épületegyüttest hirdetik, hanem egyelőre csak a részét képező szecessziós Sándor-villát. A korábbi nővérszállót, tehát ebben a teljes ingatlanban még sokkal több pénz van! Ez csak az első eladás. Ha sor kerül rá: hirdették ugyanis a Népszava tanúsága szerint 2019 októberében is, azután viszont nagyon nem, majd meglátjuk, miért.

No jó, de ki adja el? Kié a cég, kié az épület?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.