2021. augusztus 18., szerda

BEAVATKOZOTT AZ ÁLLAM AZ ÉPÍTŐIPARBA, EZ LETT BELŐLE

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.08.18.


Az építőanyagárak megfékezéséért felelős kormánybiztos szerint már látszanak az eredményei a drasztikus állami beavatkozásnak, így egyes területeken megszűnt az alapanyaghiány, és van, ahol az árak is konszolidálódtak. A világpiaci folyamatok miatt megugró árakat azonban aligha sikerülhet letörni. Az Azénpénzem.hu adatai szerint a fenyő fűrészáru ára 130 százalékkal emelkedett.

Látványos akciókkal vetette bele magát az állam az építőipari anomáliák megfékezésébe. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium július 7-én indította el az építőipari drágulás országos vizsgálatát. Mint megírtuk, a fogyasztóvédelmi hatósági hatáskörben eljáró kormányhivatalok munkatársai eddig összesen 327 helyszínen fordultak meg. Több mint 200 jogsértést tapasztaltak, ám negyedüknél a kereskedők már az ellenőrzés ideje alatt pótolták a mulasztást, kiigazították a hibát. Az ellenőrzött helyszínek 76 százalékánál, 248 kereskedelmi egységben tapasztaltak áremelkedést. Készlethiány tízből négy forgalmazónál volt. A Gazdasági Versenyhivatal pedig sorra indítja az eljárásokat az építőanyagos cégek lehetséges „visszaélései” kivizsgálására.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt a magyar építőiparban 8-10 százalékos volt a visszaesés, de az idei számok alapján jó esély van arra, hogy 2021 második felében ledolgozzák a tavalyi visszaesést. A magyar építőiparnak megfelelő rendelésállománya van, mindössze két probléma van: az alapanyaghiány és az elszabadult árak – mondta Gyutai Csaba, az építőanyagárak megfékezéséért felelős kormánybiztos a tegnapi sajtótájékoztatón...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.