2021. augusztus 18., szerda

DE MI LESZ UTÁNA?

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2021.08.13.


...Egyébként valóban nincs annál nagyobb aljasság, mint hogy ennek a kormánynak a vezetői és a hozzájuk kapcsolt pereputty a század eddigi legsúlyosabb válsága alatt, a válságot szisztematikusan kihasználva, tovább gazdagították magukat az ország pénzéből, mindeközben súlyosbították az ország demokratikus válságát.

Nem szeretnék okoskodni, de miután ma Magyarországon a többség tökéletesen tisztában van azzal, hogy a kormány mindezeket ténylegesen elkövette, erről már nem kell meggyőzni. Nem az a kérdés, hogy ez vagy az a politikus hány évet kap, meg hogy kap-e egyáltalán, ezen alighanem túl kellene lépni. A népet arról kellene meggyőzni, hogy az ellenzék kormányzóképes. Ezzel egyre többen foglalkoznak, valószínű is, hogy az ősszel induló kampány alapkérdése lesz: a váltásra készülő ellenzék képes-e elhitetni magáról, hogy győzelme esetén tudja majd irányítani az országot. Sok korábbi Fidesz-szavazó, akiknek elegük lett egykori pártjukból, épp azért bizonytalankodik, mert nem biztos az ellenzék kormányképességében. És nem is lesz olyan egyszerű ez, részben mert a Fidesz-kormányzat olyan törvényeket hozott, amelyek cikluson átívelő hatályúak (az persze önmagában is indokolt kérdés, hogy milyen mértékű átalakításra ad lehetőséget a négy évre szóló kormányzati mandátum), de ezen túlmenően meg kell majd küzdeni azzal a mély gyűlölettel, amit a Fidesz és a KDNP széplelkű emberei módszeresen és ma már aligha vitathatóan tudatosan elültetettek a társadalomban. Ez a kampány nagy kérdése, nem pedig az, hogy a börtön két év vagy három lesz. Olyan kormányzati tervet kellene ősszel fölvázolni, amely a kormányzóképességet hihetővé teszi, de erről ma keveset hallani. Az nem kormányzati terv, hogy „fizessenek a gazdagok”, meg hogy „több megbecsülést a dolgozóknak”. Ennél több és konkrétabb kell, mindenkinek elege van már a hangzatos ígéretekből, mint például „senkit sem hagyunk az út szélén”. Azonnal látható, mennyit ért ez, ha az ember végigautózik mondjuk a 491-es úton: az emberek az árok szélén ülnek és cigarettáznak. Tudnék még javasolni útszakaszokat, amiket, mondjuk kihelyezett kormánylátogatás keretében, hasznos lehetne megtekinteni.

Biztosan nehéz ezeket az egykedvű, sorsukat elfogadó, szerényen motivált embereket megszólítani, de úgy gondolom, politikus talán azért lesz az ember, hogy ilyen feladatokat magára vállaljon, és tehetsége, lehetősége szerint megoldjon. Ki lehet osztani politikai gyűléseken éveket, szavakban le lehet ültetni akárkit, de ez nem vezet sehova. Az inkább, hogy ha már az elmúlt három ciklusban pénzbőség idején strukturális átalakítással nem foglalkozott az Orbán-kormány, talán nehezebb gazdasági és még nehezebb politikai környezetben meg kellene próbálkozni vele. Ez sokkal nagyobb politikusi feladat, mint a pávatánc meg a szövetségesek átverése. És föltétlenül szebb.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.