2021. augusztus 2., hétfő

BESÜLT A LAKÁSFELÚJÍTÁSI TÁMOGATÁS CSODAFEGYVERE? - EGYRE KEVESEBBEN MERNEK HITELLEL BELEVÁGNI

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.08.02.


Az a kormány, amelyet korábban egyáltalán nem zavart, hogy a támogatásokkal a befektetők zsebét tömi, a lakásfelújítási áremelkedések miatt keményet lépett. Úgy tűnik azonban, ez sem lesz elegendő a piaci anomáliák kezelésére.


Több ingatlanhirdetési portál adatbázisát elemezve már 2016 tavaszán is jól látszott, hogy a lakástámogatás változtatása dobta meg alaposan az árakat. A családok otthonteremtési kedvezményét (csok) így az eladók, beruházók tehették zsebre. A lakásárak és az albérleti árak teljes elszabadulásához viszont szakértők szerint nem is a csok, illetve annak folyamatos bővítése, hanem az átmenetileg 5 százalékra csökkentett lakásáfa vezetett. Akkoriban kimutatták: az áfacsökkentésből semmi sem kerülhetett a vevőkhöz, az csak az építtetők profitját növelte.

A kormány az egész folyamatot tétlenül nézte végig, egyetlen ponton sem jutott eszükbe beavatkozni. Az idén a lakásfelújítási támogatás okozott – cseppet sem váratlan – gondokat a piacon. Később valahogy mégis mindenkit nagyon meglepett, hogy mennyire durván elszálltak az árak. Nyilvánvalóan arról van szó, hogy a kormányzat piaci beavatkozása mellett a nemzetközi porondon is zajlottak az események...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.