2021. augusztus 26., csütörtök

ELEGE VAN A TERMÉSZETROMBOLÓ NER-ES BERUHÁZÁSOKBÓL? – ONLINE KONZULTÁCIÓT INDÍTOTTAK KÖRNYEZETVÉDŐK A TAVAINKÉRT

ÁTLÁTSZÓ
/ KÖRNYEZETPUSZTÍTÁS
Szerző: HORN GABRIELLA
2021.08.26.


A kormánypropaganda sokmillió forintos, manipulatív kérdésekkel teli nemzeti konzultációi után most környezetvédő szervezetek kérik a lakosság véleményét. A tavaink sorsáért aggódó aktivisták szerveződése, a Nagy Tavak Koalíció online kérdőívén a szervezetek a beruházások környezeti hatástanulmányainak nyilvánosságra hozatala, a természeti és kulturális javaink védelme, és a kiemelt nemzetgazdasági beruházások jogszabályok alóli mentessége kapcsán teszik fel kérdéseiket. A “Civil konzultáció nagy tavainkról” kezdeményezés célja, hogy kellő számú kitöltéssel elérjék – Áder János Köztársasági Elnökön keresztül–, hogy a javaslat a soron következő plenáris ülés elé kerüljön, még a választások előtt.

Az Átlátszó több cikkben is beszámolt olyan, a természeti környezetünket károsító beruházásokról, melyek során a kormány vagy a kivitelező cég megkerülte az érvényben lévő környezetvédelmi szabályokat – kiemelt beruházásként vagy egyszerűen tudomást nem véve azokról. Annak ellenére folytatódik ez a gyakorlat, hogy mostanra szinte hetente derül ki újabb olyan ügy, amelynek során a vizek szennyezéséről, tóparti részek lebetonozásáról, beépítéséről, a helyi élővilág pusztulásáról hallunk.

A Nagy Tavak Koalíciót a tavaink védelmére hozta létre több civilszervezet. A szerveződés tavaly ősz óta igyekszik felhívni a döntéshozók és a társadalom figyelmét környezetkárosító beruházásokra, az általuk felkarolt ügyekről az Átlátszó is beszámolt.

A környezetvédők szerint “Magyarország tópartjain mind gyakrabban történnek olyan fejlesztések, amelyek a környék turizmusát úgy próbálják versenyképesebbé tenni, hogy akár a helyi értékek, természeti értékek károsítása árán is tömegesen vonzzák a vendégeket. A turisták rövidtávú tartózkodásából fakadó haszon pedig elsőbbséget élvez a helyiek és a jövő generáció hosszútávú érdekeivel szemben.”

Ezért a szervezetek most az alábbi kérdésekben kérik a társadalom véleményét:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.