2021. augusztus 17., kedd

EURÓPA FORMÁLÓDÓ RENDSZER, VÁLTOZIK, A DÖNTÉSEKNÉL OTT KELL LENNÜNK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.08.17.


Egyre gyakrabban merül föl a Huxit fogalma a jobboldali sajtóban. Fritz Tamás politológus a vasárnapi Magyar Nemzetben vette elő, vegyük fontolóra Magyarország önkéntes, szuverén kilépését a Brexit mintájára az unióból. Bod Péter Ákos közgazdász, a MNB korábbi elnöke azt mondja, az önsorsrontásnak sokféle útja-módja van. Hozzáteszi amikor a világ fordul, nekünk még inkább szükségünk van szövetségesekre és partnerekre. Európa a szemünk előtt formálódik, mert változnia kell, és változni is fog. A döntéseknél ott kell lennünk, azokban részt kell vennünk – ez elemi érdekünk. Olyan politikusokra van szükségünk, akik az európai gondolkodást ismerik, értik az uniós érdekegyeztetési rendszert. Az ehhez való készséget azonban otthon kell megszerezni, a tagországon belül. Olyan országban persze könnyebb, ahol érdemi és tisztességes viták folynak, megismerik az ellenvéleményt is, és eljutnak a vállalható egyezségig. Azt mondja: „ha én most politológus lennék, az európai viszonyok minősítése előtt elgondolkodnék azon, hogy a magyar kormánypolitika, államszervezet és döntési stílus ilyen irányba mozdult-e el az elmúlt időben.”


Fritz Tamás szerint az Európai Unió egy ezer sebből vérző, birodalmi tüneteket mutató, a kelet- és közép-európai tagállamokkal látványosan lekezelően, arrogánsan bánó államszövetség. Tényleg ilyen az unió?

– Az unióval szembeni kritikák jönnek jobbról is meg balról is. Ez most a magát jobboldalinak soroló véleménye, de emlékezzünk vissza, Görögország pénzügyi megpróbáltatása idején egy baloldali, neomarxista kormány hadakozott – kivel is? Ez az igazi kérdés. Mert a magyar átlagolvasó, akit masszívan félrevezetnek, rendre Brüsszelről hall. Ami azért félrevezetés, mert Brüsszel egy város, ahol dolgozik néhány ezer uniós tisztviselő, de ugyanitt rendszeresen találkoznak a miniszterelnökök, ők viszont 500 millió európait képviselnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.