2021. augusztus 23., hétfő

EURÓPA VAGY ORBÁN: VÁLASSZATOK! – 2.

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2021.08.22.


„Az Orbán-rezsim legnagyobb bűne valószínűleg az, hogy képesek voltak súlyosan megfertőzni a magyar társadalom jelentős részének tudatát. Az a mentális szennyezés, amit tíz év alatt itt végigvittek, és ahogy ez a folyamat most felgyorsulva zajlik, nos, az a legnagyobb akadálya annak, hogy a 21. század első felében normális körülmények között, helyesen válaszoljunk az előttünk álló kihívásokra” – mondta portálunknak adott interjújának második részében Inotai András, közgazdász professzor, akit a kormányoldalon egyre sűrűbben és nyíltabban bedobott uniós kilépésünk kapcsán felmerülő kérdéseinkkel kerestünk fel. Ha az EU által egyelőre visszatartott támogatás nem érkezik meg az idén – pláne, ha egyáltalán nem kapjuk meg –, akkor akár a duplájára is emelkedhet a költségvetés hiánya, aminek inflációs és adósság-vonzata, a vállalatok esetében túlélési, továbbá a pénzügyi piacokra gyakorolt lélektani hatása óriási – figyelmeztet. Ami pedig az ellenzéket illeti: az uniós tagságot kellett volna már korábban is, és kellene most is a választási kampány középpontjába állítani – üzeni Inotai.

Azt mondta, hogy dühíti az EU, mert nem tett semmit az elmúlt tíz évben, hogy megállítsa Orbánt. Ám változott a helyzet, gondolok itt a pénzek visszatartására. Vagy túl késő már? Hogyan érintheti ez a magyar kormányt, kiváltképpen az országgyűlési választások előtt?

– Későn léptek, de az biztos, hogy keményen érinti-érintheti Orbánékat, ha elzárják a pénzcsapot, de még az is, ha késve kezdenek el folyósítani pénzeket Magyarország számára. Nem kizárt, hogy ebben a helyzetben súlyos gazdasági problémák lépnek fel, beleértve az infláció további gyorsulását, a költségvetési deficit meredek emelkedését, a forint gyorsuló leértékelődését és a már csekély, de még meglévő nemzetközi pénzügyi bizalom megrendülését. Ha egy ilyen helyzet állna elő, azt a társadalom már a saját bőrén érezné meg. A lakosságnak drámaian csökkenne a vásárlóereje – de ez majd szépen rákenhető lenne Brüsszelre. S majd mondhatnák – mint a Norvég Alap esetében mondták –, hogy ez a pénz jár. Megjegyzem, semmi sem jár automatikusan. Legalábbis elvben szigorú feltételekkel kapjuk a brüsszeli pénzeket (is). Más kérdés, hogy ezek felhasználását – nem beszélve hatékony elköltéséről – az EU eddig nem ellenőrizte komolyan. Mindenesetre el lehetne hitetni a társadalommal, hogy Brüsszel bosszúhadjáratot indított a pedofil-törvény miatt...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.