2021. augusztus 23., hétfő

HA NEM LENNE MORATÓRIUM, NEM LENNE MEGTAKARÍTÁS - TÖBB MINT 14 EZER MILLIÁRD FORINT HEVER PARLAGON

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.08.23.


Szépen gazdagodott a lakosság az elmúlt hónapokban a legfrissebb adatok szerint. Arról az aprócska tényről azonban mindenki megfeledkezik, hogy hitelfizetési moratórium nélkül nem lennének ennyire fényesek a számok. Örömre az sem adhat okot, hogy újabb csúcson van a készpénzállomány, és rekordot dönt a bankokban lekötetlenül heverő összeg.


Minden problémát elfed most az általános hitelmoratórium, ami szeptember végéig tart. Arra sem számíthatunk azonban, hogy októberben eljön az igazság pillanata, noha a folytatásról és a bankokkal való megállapodásról egyelőre nem hallani. Abban azonban biztosak lehetünk, hogy nem szűnik meg teljesen. Jövőre ugyanis választások lesznek, a kormány pedig biztosan nem vállalja be a tömegesen bedőlő hitelek látványát.

Közben az MNB legfrissebb statisztikái szerint a lakosság nettó (pénzügyi megtakarításokból levonva a kötelezettsége) pénzügyi vagyona szépen hízott a második negyedévben is; a nettó pénzügyi vagyon 657 milliárd forinttal 57369 milliárd forintra nőtt. A növekedésből 433 milliárd forint a többlet megtakarításnak, míg 213 milliárd forint a kamatoknak, hozamoknak, árfolyamváltozásoknak volt köszönhető. Azt viszont nem tudhatjuk, hogy ha nem lenne általános hitelmoratórium, akkor mennyi lenne ez a 433 milliárd forintos úgynevezett nettő finanszírozási képesség, lenne-e bármekkora többletmegtakarítás. A második negyedéves számokat elnézve valószínűleg nem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.