2021. augusztus 18., szerda

JELENTŐS OKTATÁSI ÉS TERMÉSZETI ÉRTÉKEK TŰNNÉNEK EL A VOLT KERTÉSZETI EGYETEM KIEBRUDALÁSÁVAL

QUBIT
Szerző: VAJNA TAMÁS
2021.08.18.


A MATE Budai Campusának területén található arborétum egyedülálló értékeit oktatók és hallgatók generációinak folyamatos szakmai munkája teremtette meg. Illúzió azt gondolni, hogy az egyetemi oktatás kiköltöztetésével, esetleg más funkciók idetelepítésével a kert értékei megőrizhetők lennének, állítja M. Szilágyi Kinga professzor, a Szent István Egyetem Tájépítészeti Karának korábbi dékánja.


Nagyon úgy tűnik, hogy már csak néhány éve maradt hátra az egykori Kertészeti Egyetem Villányi úti bázisának. A narancs.hu július végén írta meg, hogy a 2021 elején a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetembe (MATE) olvasztott, az idén az ország legkedveltebb felsőoktatási helyszínének megszavazott Budai Campus bezár, a Gellért-hegy déli lábánál található 8,5 hektáros, a Budai Arborétumot is magában foglaló ingatlant pedig értékesíthetik. A lap szerint a dolgozók és a hallgatók 2025-ig kaptak időt arra, hogy elköltözzenek Gödöllőre. Hivatalos cáfolat vagy megerősítés a cikk megjelenése óta nem került nyilvánosságra. A Qubit levélben kereste a Budai Campus főigazgatóját és a MATE rektorát is az ügyben, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.

A volt Kertészeti Egyetem, ami a beolvasztás óta a MATE Budai Campusa nevet viseli, és a Villányi és a Somlói út által határolt területen helyezkedik el, nem csupán jelentős profittal kecsegtető ingatlan, hanem komoly tudomány- és kultúrtörténeti érték is. A terület történetét jól ismerő M. Szilágyi Kinga tájépítész-professzor, a szintén a MATE-ba olvasztott Szent István Egyetem Tájépítészeti Karának korábbi dékánja szerint „a Budai Campus másfél százados oktatási hagyománya, az ehhez kiépített, 1975 óta fővárosi természetvédelmi területként, 2005 óta műemlékként védett Budai Arborétum, illetve Budai Campus sokkal többet jelent, mint egy fejlesztésre alkalmas budai ingatlant”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.