2021. augusztus 30., hétfő

LEGALÁBB VOLT ÉRTELME - BESZÉLGETÉS PERINTFALVI RITÁVAL

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: CSONTOS ERIKA 
2021.08.27.


Perintfalvi Rita katolikus teológus, a feminista és a felszabadítási teológia meghatározó képviselője idehaza. Két ország között ingázik, a grazi egyetem posztdoktori oktatója. Amire nincs bocsánat – Szexuális ragadozók az egyházban című könyve magyar katolikus papok és szerzetesek szexuális visszaéléseiről szól. Az interjúban főleg az áldozatok szemszögére koncentrálunk, de szóba kerül Hodász András megtévesztő videója, a meditáció gyógyító hatása, valamint a szerző személyes élményeit is megosztja velünk.


Lelkes fogadtatásban részesült a könyved egyházi körökben – külföldön. Itthon az ellenzéki sajtó közölt veled affirmatív interjúkat. A témát több tudományterület szempontjából körbejártad: lélektan, szociológia, teológia, etika. Hodász András katolikus pap és egyben népszerű vlogger rólad készített videójában viszont szakmaiatlansággal, felelőtlenséggel vádolt. Leültél vitatkozni vele. Volt-e hozadéka?

– A vita a Magyar Hangban jelent meg, Gulyás Balázs volt a kérdező. A videót addigra már húszezer ember látta, és sajnos hatástörténete is volt: arra hivatkozva ítélték el többen a könyvet. Anélkül, hogy elolvasták volna. Pozitívum, hogy Hodász végül bocsánatot kért tőlem, viszont nem távolította el a videót.

Az volt az érzésem, hogy Hodász András is csak belenézett a könyvedbe, például azt állítja, többet ártasz, mint használsz, amikor az áldozatok elmondják neked, mi történt velük.

– Senki nem kényszerítette őket arra, hogy hozzám jöjjenek. Bennük született meg a döntés, hogy egy olyan súlyos titkot osszanak meg velem, amelyről nem tudtak még értő egyházi emberrel beszélni. Vagy ha megpróbálták, akkor visszautasításban volt részük, meg nem értésben, megbélyegzésben. A pszichológus fontos, de nem elég. Ehhez kell valaki, aki ezen a rendszeren belül van. Rendkívül gyógyító, hogy egy egyházi személy végre hitelesíti a szenvedésüket, és azt válaszolja, „elhiszem, amit mondasz, rettenetesen sajnálom, hogy ez megtörténhetett veled, és mindent megteszek azért, hogy senki mással ne fordulhasson elő.” A legnagyobb felszabadulást élték meg e mondatok után...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.