2021. augusztus 2., hétfő

MENNYIRE FELELŐS AZ A KORMÁNY, AMELY NEM VÁLLAL SEMMIÉRT FELELŐSSÉGET?

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2021.07.31.


A válasz annyira egyértelmű, hogy akár a nemzeti konzultációban is szerepelhetne ez a kérdés. De vegyük sorra, miért tekinthetjük a jelenlegi magyar kormányt felelőtlennek? Ha csak az utóbbi hónapok politikai botrányaira gondolunk, teljesen egyértelmű, hogy nincs semmilyen következménye annak, ha a politikusok rossz döntéseket hoznak. Ez tehát nem a számonkérés ideje, pedig jól működő demokráciákban nem kell a következő választásokig várniuk az állampolgároknak, hogy elszámoltassák a politikusokat a felelőtlen vagy rossz kormányzás miatt.


Néhány ország kormánya vizsgálatot rendelt el az úgynevezett Pegasus-lista nyilvánosságra kerülését követően. Az ötvenezer telefonszámot tartalmazó lista jórészt olyan személyek megfigyeléséről tanúskodik, akik saját országukban a hatalom célkeresztjébe kerültek. Egyetlen kormány sem merte tagadni, hogy vásárolt az izraeli gyártmányú kémszoftverből, de több országban azt állítják a gyanúba keveredett politikusok, hogy magánszemélyek megfigyelésére használták volna a szupertitkos technológiát. Természetesen köztük van Magyarország is.

A tények azonban azt mutatják, hogy a kormány hiába próbálja elbagatellizálni az ügyet, komoly a gyanú arra, hogy újságírók, politikusok, gazdasági szereplők telefonjaira telepítették a kémszoftvert. Az Orbán-kormány szokásához híven mindent megtesz annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló politikai eszközök segítségével az ellenzék ne juthasson érdemi információkhoz. A parlament nemzetbiztonsági bizottságát ugyan összehívta a testület jobbikos elnöke, de a kormánypárti politikusok távolmaradásukkal megakadályozták azt, hogy az ellenzéki képviselők kellemetlen kérdésekkel bombázzák Pintér Sándor belügyminisztert.

A Fidesz tehát arra játszik, hogy a botrány szép csendesen elsomfordál az ajtajuk előtt, az ellenzék pedig kénytelen lesz beletörődni abba, hogy tapodtat se haladnak az ügy felgöngyölítésében. Hiába szólították fel Varga Judit igazságügyi minisztert, hogy nyilatkozzon arról, kik tehetők felelőssé a feltehetőleg illegális adatszerzésért, ő szokáshoz híven mellébeszélt és vádaskodott. Amikor az ellenzék felvetette, hogy le kéne mondania, mint a területet felügyelő minisztérium vezetőjének, még csak válaszra se méltatta a számonkérési kísérletet..
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.