2021. augusztus 18., szerda

ORBÁN KÖZELEBB A TÁLIBOKHOZ, MINT AZ EURÓPAI UNIÓHOZ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.08.17.


Orbán Viktor reménykedve várja az afgán menekülteket a határra, hogy a menekültek elleni uszítással különösebben nagy csalás nélkül is biztosítsa a szokásos kétharmados győzelmét. A menekülő afgánok elleni uszítás azért visszás, mert ők éppen az iszlám radikálisok elől menekülnek, akikkel Orbán uszít. A menekülők a nyugati értékrendhez közel állók, de Orbán olyannak állítja be őket, mint amilyenek azok, akik elől menekülnek. A dolog másik fonáksága, hogy ő és a rendszere közelebb áll a tálibokhoz, mint az Európai Unió liberális demokratikus értékrendjéhez.

Érdemes megnézni, mennyire hasonló a tálibok szóvivőjének érvelése Orbán és a fideszes szóvivők retorikájához: “Megvan a jogunk ahhoz, hogy a vallási előírásainknak megfelelő szabályokat hozzunk. Más országok más megközelítést és más szabályokat alkalmaznak, de az afgánoknak is megvan a joguk ahhoz, hogy az általuk vallott értékeknek megfelelő szabályokat hozzanak.” Már csak az hiányzik, hogy elkezdjenek a kettős mércéről beszélni. Ezek ugyanazt a nyelvet használják.

Orbán keresztényfasiszta ideológiája és a tálibok ideológiája között nagy hasonlóság van, azzal a különbséggel, hogy az egyik a “kereszténység”, a másik az “iszlám” meghamisítására épül (mert a muszlimokkal szembeni gyűlölködők állításaival szemben az iszlám sem az, mint amit a radikális iszlám terroristák képviselnek, ellenkező esetben minden muszlim terrorista lenne). Mindkettő ideológia a valláserkölcsre épít, ami nagyon hasonló, és mindkettő azt gondolja, hogy az emberi jogok és az egyéni szabadság “erkölcstelenséghez” vezet, ami rombolja a nemzetet...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.