2021. augusztus 24., kedd

SZOLGÁK LESZÜNK MINDANNYIAN

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2021.08.24.


Azt olvasom, hogy vidéken nem tolonganak az előválasztáshoz felállított pulpitusok környékén, és alapvetően azért – mesélik az emberek –, mert félnek a Fidesz retorziójától. Természetesen lehet ez egyfajta védekezés is az esetleges érdektelenség miatt, de bőven belefér a kormánypártról kialakított képünkbe. Az előválasztás csak az ellenzék „haditerve”, vagyis kizárólag olyanok vesznek részt benne, akiknek elegük van az eddigi rendszerből, újat akarnak. De az újat akarás nem egyenlő a félelem leküzdésével, ahhoz zárt körülmények kellenek, mondjuk például egy szavazófülke, és persze sok-sok választó, ilyen is olyan is. Hogy ne lehessen azonnal kiszűrni, ki az, aki a változás pártján áll.


Ismétlem: lehet, hogy ez csak egyfajta mentegetőzés, ócska magyarázkodás; az előválasztás a vidéki embereket nem érdekli, számukra ez nem hordoz semmilyen izgalmat, őket az foglalkoztatja, hogy lesz-e holnap is munkájuk, pénzük, a gyerekeiknek jövőjük. Nem akarnám ezzel a vidékieket „levidékizni", azaz nem hiszem róluk, hogy kevésbé lennének számukra érthetőek és láthatóak a folyamatok, sőt, bizonyára nagyon is bő történelmi tapasztalatokkal rendelkeznek a kiszolgáltatottságról, igaz, a behódolás szükségességéről is.

Nem állítom, hogy az előválasztás szele végigsöpört az országon, hogy a falu népe izgatottan várta a szavazás lehetőségét, nem is állíthatok ilyet. Vannak települések, ahol a lakosság többségének ma sincs fogalma az egész procedúráról, ami lehet – sőt biztosan – az ellenzéki pártok hibája, azaz nem sikerült emiatt felszántaniuk az országot, de legalább ilyen mértékben hibáztatható a nyilvánosság hiánya. A Fidesz a rendelkezésére álló közel tizenkét év alatt, de már ellenzékben is, nagyon tudatosan gyűrte maga alá a média java részét, egyes helyeken – sőt: a legtöbb településen – nincs más elérhető tájékoztatás, mint az állami kézben tartott média. Nyilván lehet egy-két lelkes fiatal, aki érdeklődik az országos politika iránt, és az internetről tájékozódik, de a többség a hatalom által kreált buborékban él, és ez a buborék igyekszik meglehetősen erős szűréssel működni. Mindazonáltal nyilván nem is most, az előválasztás előtti időkben kellett volna – maradjunk az előbb használt kifejezésnél – felszántani az országot, hanem majd azt követően. Azt követően, hogy ki indulhat majd a Fidesz képviselője ellen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.