2021. augusztus 18., szerda

VAGYONÖSSZEVONÁS VÁLASZTÁS ELŐTT: TIBORCZ ISTVÁN KÖRE RÁÚSZOTT A NER-ELIT JAVAIRA

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2021.08.17.


Bár a BDPST-csoportot már 55 milliárd forintnyi baráti, állami óriáshitel nyomja – a kormányfő vejének üzleti „előkóstolóit” pedig további tízmilliárdok –, a Tiborcz István-féle érdekkör mégsem húzza be a féket. Ehelyett további vagyontárgyakat áramoltatnak magukhoz. Ráadásul a NER olyan tartóoszlopai kínálják fel nekik portékáikat szíves megvételre, mint a nyitóképünkön szereplő Balázs Attila, Adnan Polat és Mészáros Lőrinc. Galyatetői grandhotel, naperőmű-óriásprojektek, erdélyi tejporgyár- és gyümölcsfeldolgozó-részesedések kerültek a kiskosárba a közelgő választások előtt – derítette ki a Válasz Online.


Különös jelenségekre bukkantunk a Nemzeti Együttműködés Rendszerének csúcsain. Egyrészt: a saját vállalása szerint a közpénzt messze elkerülő Tiborcz István – pontosabban: az ő központi cége – mára valóságos adósságtengerben úszik. A Magyar Országos Közjegyzői Kamara hitelbiztosítéki nyilvántartásából, valamint a vonatkozó földhivatali adatokból egyértelműen kiderül, hogy a BDPST Group most futó luxusfejlesztéseihez közel 55 milliárd forintnyi kölcsön társul (az alábbi pontokban az igazság minden részletét kibontjuk). A miniszterelnök vejének annyi „szerencséje” azért van, hogy a hiteleket jórészt a Magyar Bankholding ernyője alatt egyesülni készülő Mészáros Lőrinc- és államközeli – tehát baráti – pénzintézetek, vagyis a Takarékbank, az MKB és a Budapest Bank nyújtották. Továbbá a teljes kormányzati kontroll alatt működő Magyar Fejlesztési Bank, valamint az újra állami résztulajdonnal büszkélkedő Gránit Bank.

Az elmúlt években a Válasz Online több olyan strómangyanús üzleti szereplőt is azonosított, akinek legfontosabb „piaci” tulajdonsága, hogy Tiborcz kezei alá dolgozott vagy dolgozik. Főszabályként tehát nem vezet óriási szervezeti egységeket, egyszerűen csak képvisel valakit vagy valakiket egy-egy gazdasági társaságban, tranzakciósorozatban. Hogy konkrétan kikről van szó, mindenki kibogarászhatja az alábbi gyűjtésből, akinek van türelme végigvergődni holmi projekt- és cégelnevezéseken. Hangulatfestésnek csak annyit, hogy a BDPST nemrég összeköltözött a magántőke- és ingatlanalap-kezelésben különösen jártas Equilor-csoporttal – amely régóta a kormánykörök egyik kedvenc pénzügyi szolgáltatója...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.