2021. szeptember 21., kedd

A FIDESZ VÁLASZTÁSI KAMPÁNYÁHOZ HASZNÁLHATJÁK FEL A CIVIL ALAP TÁMOGATÁSAIT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZALÁN ZUBOR
2021.09.21.


A K-Monitor megszerezte azoknak a pályázatoknak a leírásait, amelyeket a 4 milliárd forintos kormányzati program, a Városi Civil Alap keretében pozitívan bíráltak el. A dokumentumból kitűnik, hogy a legnagyobb összegeket az egyesületek és alapítványok – nagyrészt a helyi Fidesz-szervezetekhez kötődő csoportok – olyan feladatokra kapták, mint új hírlapok vagy közösségimédia-kampányok elindítása. Ilyen célra kapott támogatást például a Fidesszel közös választási listát állító szervezet, a Vasarnap.hu kiadója, valamint a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivőjének alapítványa.


A Városi Civil Alapról (VCA) még augusztus elején írtunk először. Ez az a civil szervezeteknek szánt pénzalap, amit a kormány ugyanakkor indított el, amikor világossá vált, hogy Magyarország nem részesül a Norvég Civil Alap támogatásából. A VCA keretében 4 milliárd forint osztanak ki, ez megegyezik a Norvég Alap civileknek járó összegével, a különbség az, hogy az új alap szétosztásáért a kormány Bethlen Gábor Alapja felel, és hogy a pénzosztást 100 százalékban a magyar adófizetők finanszírozzák.

Bujtatott kampányfinanszírozásnak tűnik

Ahogy korábban írtuk, az alap során a legnagyobb, 15 millió forintos támogatást kapó szervezetek többsége közvetve vagy közvetlenül kötődik a kormánypártokhoz, leggyakrabban a helyi Fidesz vagy KDNP-s pártszervezetekhez. A pályázat nyerteseinek listáján találhatók olyan csoportok, mint például a Dabas Fejlődéséért Integrálódók Egyesülete (DAFI) nevű szervezet, amelynek elnöke maga a város fideszes polgármestere, és amely tagságát tekintve lényegében azonos a helyi fideszes alapszervezettel.


A listán felbukkan még számos, parlamenti és önkormányzati képviselők, választókerületi vezetők és más pártemberek álal vezetett szervezet, illetve kormányközeli üzletemberek egyesületei és alapítványai, amelyek több esetben nyíltan a Fidesz mellett folytattak kampányt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.