2021. szeptember 14., kedd

A KÉRETLEN FAROKFOTÓKNÁL IS VAN KIAKASZTÓBB EBBEN A FILMBEN

TELEX
Szerző: JANECSKÓ KATA
2021.09.14.



2021-ben már valószínűleg nem sokakat lep meg, hogy szexuális ragadozók leselkednek a gyerekekre az interneten, de hogy milyen sokan vannak és mennyire pofátlanul elbizakodottak, az mellbe vágja az embert, ha megnézi a magyar mozikba most kerülő, Csapda a neten című cseh dokumentumfilmet. A 12 évesnek látszó színésznőkkel végrehajtott kísérlet annyi undorító kérdést, zsarolást, perverziót, hízelgést, hazudozást és fenyegetést hoz ki a fényre, hogy a film második felétől már a Skype jellegzetes hívásjelző csöngése is görcsbe ugrasztja a gyomrot.


Nem a világ legeredetibb ötlete gyereknek álcázott felnőttekkel pedofilokra vadászni, amivel a Csapda a neten készítői, a cseh dokumentumfilmes Vít Klusák és alkotótársa, Barbora Chalupová előálltak pár éve. Viszont a filmjüket, amit szeptember 16-tól vetítenek a magyar mozik, akkor is érdemes megnézni – a legjobb talán éhgyomorra –, ha az ember azt gondolja, hogy pontosan tudja, mire számíthat.

Kezdetnek létrehoztak egy tiszta alaphelyzetet világos szabályokkal, olyat, amibe nehéz belekötni. Talán az olyan elődök hibáiból tanultak, mint az amerikai, sokat bírált To Catch a Predator, Klusákék mindenesetre igyekeztek bebiztosítani magukat a kísérletük megtervezésekor, hogy később ne lehessen szándékos provokálással, manipulálással vádolni őket.

Először is kerestek három fiatal, de nagykorú (19, 21 és 23 évesek) színésznőt, akiket a külsejük alapján simán 12 éves kislánynak lehet nézni, és tettek róla, hogy a forgatás idejére a megjelenésükben nyoma se legyen semminek, amire rá lehetne fogni, hogy kihívó vagy szexualizálná őket. Sehol még csak egy kifestett szempilla, egy kivágott felső vagy egy rövid nadrág sincs: a lányok kapucnis pulcsiban, bő pólóban, állatos plüsspapucsban, kiskamaszos görnyedtséggel csoszognak a stúdióban felépített álgyerekszobákban rajzok, babaházak, tinikönyvek és játékmackók között.

Adtak nekik három telefont szelfizésre, három számítógépet, és létrehozták a nyilvános kamuprofiljaikat, megszórva a saját, ténylegesen 12 éves kori önmagukról készült fotóikkal. A kísérlet elsődleges terepének egy cseh csetoldalt választottak a filmesek. Alapszabály volt, hogy a lányok maguktól nem írnak rá senkire, csak válaszolnak. Nem próbálhattak flörtölni, csábítóan viselkedni, a nyíltan szexuális tartalmú kérdések alól igyekezniük kellett azzal az előre megbeszélt mondattal kitérni, hogy „nem tudom, szégyenlős vagyok”. És ami különösen fontos: újra meg újra emlékeztetniük kellett arra a másikat, akivel épp beszéltek, hogy ők csak 12 évesek...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.