2021. szeptember 2., csütörtök

AFGANISZTÁN ÉS A BIZONYTALANSÁG

FORGÓKÍNPAD
Szerző: SZELE TAMÁS
2021.09.02.


A ma reggeli afgán híreket nagyjából úgy lehet összefoglalni, hogy semmi sem biztos, ám annak az ellenkezője sem az, valamint senki nem tud semmit, legkevésbé maguk Afganisztán polgárai De mintha a tálibok sem igazán tudnák, mit akarnak, és az is zavaros, ki a barátja és ki az ellensége kinek.

Szóval: Közép-Ázsia nem változott sokat tegnap óta.

Kezdjük azzal, amiben viszonylag biztosak lehetünk: alakulóban van a tálib kormány. Az még távolról sem világos, milyen államformája lesz Afganisztánnak, egyelőre úgy tűnik, teljesen egyedi rendszert próbálnak bevezetni – annyira egyedi, hogy még ki sincs találva teljesen. Az kétségtelen viszont, hogy a tálib állam élén Hebatullah Akhundzada mullah áll majd, de nem lesz sok feladata. Lássuk a Tolo News beszámolóját a jelenlegi helyzetről!

„A tálibok szerint Hebatullah mullah lesz a vezető, aki alatt egy miniszterelnök vagy elnök fogja irányítani az országot. Az új kormány megalakításáról folytatott megbeszélések lezárultak, és hamarosan bejelentést tesznek".

Anamullah Samangani, a tálibok kulturális bizottságának tagja elmondta, hogy Hebatullah Mullah Akhundzada, a tálibok vezetője lesz az új kormány vezetője is.

A konzultációk már majdnem befejeződtek az új kormányról, és a kabinetről is lezajlottak a szükséges megbeszélések. Az iszlám kormány, amelyet be fogunk jelenteni, egy... modell lesz az emberek számára. A Hívők Parancsnokának (Akhunzada) jelenléte a kormányban kétségtelen. Ő lesz a kormány vezetője, és ez nem lehet kérdéses” – közölte Samangani.

Samangani mester különben igen sokoldalú alakja a tálib mozgalomnak: hivatalosan a kulturális bizottság tagja, de ő kommunikálta erősen mérsékelt sikerrel a Pandzsir-völgy elleni hadműveleteket is, most meg lám, a kormányalakítás körül tüsténtkedik. Ő mindenhez ért, Európában sem ritka az ilyen politikus, csak hasznuk nem sok szokott lenni. De menjünk tovább...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.