2021. szeptember 11., szombat

EGYSZER CSAK MEGJELENT A KAMATEMELÉSEK HATÁSA - ENNEK MOST NEM MINDEN BEFEKTETŐ ÖRÜLT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.09.09.


A jegybank három egymást követő hónapban végrehajtott kamatemelése végül augusztusban hajtotta fel az állampapírpiaci hozamokat. Ez nem kedvezett a kötvényalapoknak, de a kamatemelések leállítása után ismét vonzóvá válhatnak ezek a befektetések.


A Magyar Nemzeti Bank júniusi és júliusi kamatemelése kevésbé éreztette hatását az állampapírpiacon. Júniusban, az első 30 bázispontos kamatemelés után, a hozamgörbe hosszú végén 8-28 bázisponttal csökkentek a hozamok, ami a jegybanki állampapír-vásárlások melletti elköteleződéssel volt magyarázható. De a görbe közepén is csak néhány bázisponttal emelkedtek a hozamok. A görbe elején pedig a várt emelkedés helyett csökkenés következett, mert a hó végi óriási likviditásbőség lejjebb taszította a legrövidebb lejáratok hozamát.

Júliusban aztán a jegybank a várakozásoknak megfelelően újabb 30 bázisponttal emelte a kamatokat a hóvégi kamatdöntő ülésén. Az állampapírpiaci hozamgörbe rövid végén, a 0–3 év közötti lejáratoknál emelkedtek a hozamok, ennek 5–20 bázispontos értéke azonban messze elmaradt a kamatemelés mértékétől. Ez is jelzi, hogy más részpiacokon csak részben érvényesül a jegybanki kamatemelés, rontva a transzmisszió hatását, gyengítve az infláció fékezését – írtuk meg korábban. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a hozamokat ott megtalálja.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.