2021. szeptember 11., szombat

AZ AFGÁN DOMINÓ

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2021.09.10.


Jelenleg viszonylagos csend van Kabulban, de amolyan afgán csend, ami pusztán látszólagos: Afganisztánban távolról sem nyugodtak le a kedélyek, a hamu alatt nem is parázs izzik, hanem valóságos tűzvész készülődik, ha minden így megy tovább. Tehát úgy vannak rendben a dolgok, hogy semmi sincs rendben, szokás szerint.


Kezdjük a Pandzsir-völgy híreivel, melyekről tegnap azt írtam, hogy mivel nyugszanak a fegyverek, keveset lehet róluk mondani. Összecsapásokról valóban nem tudunk, de a fegyverek ettől még nem nyugszanak. Hogy ez miképpen lehetséges? Úgy, hogy a tálibok megkezdték a civil lakosság irtását. Nem világos, hogy etnikai tisztogatásról van-e szó, vagy így akarják lecsalogatni az ellenállók (a továbbiakban: NRF, Nemzeti Ellenállási Front) harcosait a hegyekből, ahová felhúzódtak a civil lakosság egy részével együtt, és ahol tálib eszközökkel, taktikával verhetetlenek, bár ez is relatív. Mint a Panjshir Observer említi is pár szóban, a szovjet csapatok annak idején kilencszer hatoltak be a völgybe, de soha nem bírták állásaikat egy hónapnál tovább tartani, végül mindig fegyverszünetért és szabad elvonulásért kellett könyörögniük. Persze, be lehet hatolni oda, el lehet jutni akár Bazarakig, a tartomány székhelyéig, ki lehet tűzni a zászlót, megtették már a szovjetek is, most a tálibok is. Ott maradni, fenntartani a megszállást – nos, az a komolyabb feladat.

De lássuk, mit tudunk a civilek lemészárlásáról? Leginkább az indiai sajtó beszél erről, igaz, az NRF hivatalos közleménye alapján, tehát nem ők találták ki a hírt. Idézzük az India Todayt:

„Miután a tálibok súlyos veszteségeket szenvedtek az NRF erőivel folytatott többszöri összecsapások során, a tálibok folyamatosan és módszeresen gyilkolják a civileket az egész tartományban. Számos bizonyíték van arra, hogy a csoport háborús bűnöket követett el, amelyek a népirtással határosak. Az NRF felszólítja a nemzetközi közösséget, az ENSZ-t és más nemzetközi szervezeteket, hogy vonják felelősségre a tálibokat és külföldi támogatóikat a védtelen civilek ellen elkövetett bűnökért.

A hír valószínűleg igaz tehát, és hasonlítana is a tálib harcmodorra ez a gyáva és aljas módszer – az viszont nyilvánvaló, hogy sem az ENSZ, sem más nemzetközi szervezet nem tehet sokat az ügyben, hiszen nincsenek olyan eszközei, amelyeket bevethetne. Anyagi eszközei sem: amit meg lehetett vonni, azt már nagyjából mind megvonták, maximum a gyógyszer- és élelmiszer-segélyeket állíthatnák még le, ami további civilek tömeges pusztulásához vezetne. Annak is van hátránya, amikor kifogynak a szankciók, mert már mindegyiket alkalmazták.

Még egy fontos kérdésről folyik a vita a Pandzsir-völgy kapcsán. Éspedig arról, hogy támogathatták-e pakisztáni erők a legutóbbi, átmenetileg sikeresnek tűnő tálib offenzívát?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.