2021. szeptember 30., csütörtök

ELŐVÁLASZTÁS: A FŐVÁROSBAN KARÁCSONY GERGELY, VIDÉKEN DOBREV VEZET

NÉPSZAVA
Szerző: SZALAI ANNA
2021.09.30.


Budapest másként gondolkodik. Az előválasztás éjjeli zárásig bejelentett eredményei alapján vidéken tarolt a Demokratikus Koalíció és Dobrev Klára, de a fővárosban Karácsony Gergely, a Párbeszéd és a Momentum vezet.

Hajnali fél négyig számlálták az ellenzéki előválasztás szavazatait, majd pihenni tértek a szavazatszámlálók. Várhatóan reggel 9 órakor folytatják a munkát. Eddig a 106 választókerületből 50 eredményét, a szavazatok nagyjából felét sikerült összesíteni. 

Az addig megismert eredmények alapján úgy tűnik: a vidéki Magyarország másban látja a változás kulcsát, mint Budapest. Míg vidéken tarolt Dobrev Klára és a Demokratikus Koalíció, mellettük nagyon jól szerepelt a Jobbik, a főváros elsőként megszámolt hat kerületéből kettőt Karácsony Gergely pártja hozott el, kettőt a Momentum, egyet az LMP és csak egyet a DK. 
Ha ehhez hozzávesszük a biztos befutókat – három kerületben csupán egy induló volt vagy maradt a visszalépés miatt – akkor 3-3-2-re módosul a nyert körzetek listája. 

A hajnalig összesített adatok alapján a DK 17 ellenzéki képviselőt indíthat a jövő évi parlamenti választásokon, a Jobbik 11 jelöltet állíthat, a Momentum 9-et, a Párbeszéd 5-öt, az MSZP és az LMP 4-4 jelöltet adhat. 

Az eddig eredmények alapján a miniszterelnök-jelöltek közül a DK-s Dobrev Klára vidéken óriási fölényben van. A Budapesten kívüli 44 választókerületből 40-ben a DK miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára kapta a legtöbb szavazatot. Kettőt nyert Karácsony Gergely (Budakeszi és Szentendre), kettőt a jobbikos Jakab Péter (Szabolcs 5. Mátészalka, Somogy 2. Barcs). 

Budapesten viszont az eddig közölt hat választókerület mindegyikében – I-V., II., VII., VIII.-IX., XI. és XII. kerület - Karácsony Gergely nyert. Ráadásul a fővárosban sokkal többen szavaztak, a hat budapesti választókerületben Budapest főpolgármestere majdnem kétszer annyi szavazatot, mint Dobrev Klára, akit Budapesten Márki-Zay Péter is megelőz. A hódmezővásárhelyi polgármester úgy harmadik a miniszterelnök-jelöltek versenyében, hogy nem nyert egyetlen választókerületben sem, de általában stabil dobogós. A vidéken messze utolsó helyen álló momentumos Fekete-Győr András, a budapesti választókerületben tudta csak megelőzni a jobbikos Jakab Péter. Az első 50 választókörzet adatainak feldolgozása után Dobrev Klára 34 százalékon áll, Karácsony Gergely 29 százalékot hozott eddig, míg Márki-Zay Péter 21 százalékot, Jakab Péter 12 százalékot, Fekete-Győr András pedig 4 százalékot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.