2021. szeptember 5., vasárnap

EUCHARISZTIA. MI IS AZ?

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KAZONSZKY KÁROLY
2021.09.05.


Az eucharisztia „életforrás”, a kongresszus feladata a katolikus hívek hitbeli, tudásbeli, hitvédelmi megerősítése. Az eucharisztia oltáriszentséget jelent.

Szeptember 5. és 12. között rendezik meg Budapesten az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, amelynek küldetése, hogy tudatosítsa a katolikus hívekben: az egyház életének forrása és egyben csúcsa az eucharisztia, vagyis az oltáriszentség. A kongresszust ne a mai szóhasználat szerint értelmezzük, mint egy szakmai, tudományos tanácskozást, hanem a szó eredeti latin értelmében, vagyis összejövetelnek, nagygyűlésnek tekintsük.

Az oltáriszentség egyike a hét szentségnek, ebben az egyház szerint Jézus Krisztus valóságosan jelen van. (A Katolikus Egyház hét szentsége: keresztség, bérmálás, eucharisztia, bűnbocsánat (gyónás), betegek kenete, házasság és egyházi rend.) Ám az oltáriszentség tiszteletének több olyan formája is kialakult, ami nem kötődik a szentmiséhez, ilyennek tekinthető például az úrnapi körmenet.

Ha nem megy bentről, majd megy kintről

Az oltáriszentség előtérbe helyezése egy világi személyhez köthető. A XIX. század elején, a francia forradalom heve után vissza akarták szorítani az egyházakat. A Harmadik Köztársaság idején szerzetesrendeket tiltottak be, kiebrudalták az egyházakat az oktatásból, kimondottan egyházellenes hangulat alakult ki. Ekkor lépett a színre Emilie-Marie Tamisier, egy Dél-Franciaországban élő asszony, akinek szinte semmi köze nem volt a hivatalos egyházhoz, és zarándoklatokat szervezett olyan helyszínekre, amelyekhez az oltáriszentséggel kapcsolatos legendák fűződtek. A katolikus püspöki kar persze ellenezte mindezt, félve attól, hogy a hatalom visszaüt, de végül XIII. Leó pápa is a kezdeményezés mellé állt. 1881. júniusában megtartották az első kongresszust Lille városában.

Létrehozták a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Állandó Bizottságát, majd évente rendeztek kongresszusokat francia nyelvterületeken. 1905-ben már Rómáig jutottak, ahol X. Pius pápa is megjelent, aki nagyon fontosnak tartotta az oltáriszentség lelki táplálék jellegét. Azóta van tömeges áldozás a kongresszusokon. Igen ám, csak jött az I. világháború.

1922-ben sikerült újabb kongresszust –nevezzük inkább gyűlésnek- tartani. Itt már markánsabban látszott a mindig is elérendő cél: a vallástól egyre inkább elforduló emberek megnyerése. Rendeztek kongresszusokat Amerikában, Ausztráliában, Manilában, bár nem meghatározott forgatókönyv szerint, még az időben is ugrált a szervezés, nem csak térben...

ITT OLVASHATÓ

LEGFRISSEBB HÍREK A TELEXEN


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.