2021. szeptember 9., csütörtök

ÍGY SZÁMOLJÁK A NYUGDÍJASOKAT ÉRINTŐ DRÁGULÁST - NÉZEGESSE, MENNYIRE TÉR EL A KOSARA A HIVATALOSTÓL!

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.09.09.


Az infláció közzététele után a nyugdíjasok rendre panaszolják, hogy az ő tapasztalataik szerint az árak sokkal erőteljesebben nőttek. Összeszedtük, pontosan miként és milyen adatokból számítják ki a statisztikusok az idősebbeket érintő árváltozást.

Bár az előző hónapban kissé visszaesett, augusztusban ismét emelkedett az infláció – derült ki a KSH tegnap közzétett adataiból. Az árak 4,9 százalékkal nőttek az előző év azonos hónapjához képest, a nyugdíjasokat pedig a hivatalos számok szerint ugyanekkor „csak” 4,4 százalékos drágulás sújtotta. Az idén az első nyolc hónap alatt a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 4,3 százalékkal, a nyugdíjas háztartások körében 3,9 százalékkal emelkedtek.

Minden ilyen statisztikát követően több idősebb is kérdezi tőlünk, hogy miként „hozza ki a KSH ezeket a számokat”. A mellékelt táblázatban összeszedtük, hogy egy „normál” és egy nyugdíjas kosarába miből milyen arányban pakolnak a statisztikusok. Az áremelkedés pedig ezeknek a részadatoknak az összesítéséből jön ki...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.