2021. szeptember 4., szombat

ITT ÉLNED, HALNOD SEM LEHET (6)

MÉRCE
Szerző: SZIKRA JUDIT
2021.09.04.


És gyógyulnod sem.

A harmadik országból érkező, nemzetközi védelemben részesülő, oltalmazottként vagy menekültként elismert pártfogoltjaink a legritkább esetben rendelkeztek társadalombiztosítási azonosító jelet tartalmazó, azaz TAJ-kártyával a tranzitból, illetve a nyitott befogadó állomásról való kilépésükkor.

Márpedig orvosi ellátásra szükségük van, szükségük lehet, pont ugyanúgy, mint bármelyikünknek. Sőt, talán egy kicsit jobban is, hiszen hosszú, viszontagságos út áll mögöttük, ahol vajmi kevés esély volt az esetleges krónikus betegségeik karbantartására, a magukkal hozott vagy útközben szerzett sérüléseik megfelelő ellátására. Sokszor eleve így, évek óta kezeletlen állapotokkal indulnak el a származási országból. Az indulás egyik oka többek között éppen az lehet, hogy az adott országban már nincs megfelelő infrastruktúra, így orvosi ellátás sem.

Amikor ideérnek, nyelvtudás, az ellátórendszer ismerete és a legtöbb esetben a magán-egészségügyi szolgáltatások igénybevételéhez szükséges pénzösszeg nélkül (gondoljunk csak egy hosszabb fogászati kezelésre a több hónapos-éves vándorlás és félnomád tábori tartózkodás után), segítségre szorulnak az első vizitek lebonyolításánál. Az ellátórendszer különféle anomáliái őket is erősen érintik.

Erre nézünk most néhány példát...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.