2021. szeptember 10., péntek

KÁDÁRÉK KEZDTÉK, A NER BEFEJEZTE: ÍGY ZÁRTÁK EL CSOPAKOT A BALATONTÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ZSUPPÁN ANDRÁS
2021.09.06.


Idén már egyáltalán nem lehet ingyen odasétálni este hét előtt a vízhez az északi part egyik legkedveltebb üdülőhelyén, Csopakon: a falut a kikötő elprivatizálásával megfosztották utolsó balatoni kijáratától is. Mindez a turizmus fejlesztéséért felelős állami cég hathatós közreműködésével történt, és az új tulajdonos már el is kerítette a felszámolt kikötő és a közpark területét. Csopak esete intő példa: a víz közeli településeken a part fokozatos elzárása az emberektől akár odáig is elmehet, amikor már tényleg egy falatnyi közterület sem marad.


Idén nyáron sorra robbantak ki olyan ügyek, ahol a hazai vízpartok megközelíthetősége, hozzáférhetősége vált konfliktusforrássá. A Válasz Online is beszámolt a balatonaligai volt pártüdülő helyzetéről, ahol a kormányközeli tulajdonos éppen most parcellázná fel az egykori villasor területét olyan módon, hogy az új telkek közvetlenül a vízpartig kiérnek, így egyáltalán nem marad hely parti sétánynak. Foglalkoztunk a Velencei-tóval is, amiből nemcsak ijesztő mennyiségű víz hiányzik, hanem a szabadstrandjai is egyre fogyatkoznak. Tatán az Öreg-tó partjára tervezett szállodaszörny szintén a vízpartok kisajátításának minősített esete lenne, ha megvalósulna, bár ott el lehetne sétálni a monstrum tövében szabadon hagyott ösvényen.

Most azonban rátaláltunk arra a tóparti községre, ahol a vízpartok fokozatos elzárásának folyamata eljutott a logikus végpontig: Csopakon egyetlen falatnyi közterület sem maradt, ahol az ember szabadon odasétálhatna a Balatonhoz. Egy tóparti üdülőtelep esetén az lenne a természetes, hogy a fő attrakció maga a tó, amiben nemcsak fürödni lehet (ideális esetben ingyenesen is), hanem a vízparti sétány, ahonnan feltárul a Balaton látványa, és ahol egy fagyival, kávéval a kezünkben végigsétálhatunk, belelógathatjuk a lábunkat a mólóról, nézhetjük a hattyúkat meg a hullámok játékát a vízen. Csopak üdülőtelepén ezt a szerepet az Örkény István és az Ifjúsági sétány tölti be, ami majd’ egy kilométer hosszan fut végig a község teljes vízparti szakaszán. Egy apró szépséghibával: a tó felőli oldalon teljes hosszában kerítés szegélyezi, a vízhez odajutni pedig idén már egyáltalán nem lehet este 7 előtt, amikor a napközben fizetős községi strand kapuit záróra után megnyitják. Az i-re a pontot a kikötő és közpark elzárása tette fel, de a folyamat sokkal korábban, a szocializmus elhibázott településfejlesztésével elindult – az évtizedekkel ezelőtt elkövetett hibákat azonban a magyar állam most nem korrigálni próbálta, hanem a végletekig tovább rontotta az utolsó szabad folt eladásával...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.