2021. szeptember 2., csütörtök

KIZSIGERELT DOLGOZÓK: HÉT NAPBÓL ÁLLÓ MUNKAHETEK SZAKÍTJÁK SZÉT A CSALÁDOKAT

KLUBRÁDIÓ
Szerző: Klubrádió
2021.09.02.


Már látszanak a munka törvénykönyvének változása után a tömbösített munkaidőből adódó hátrányok. A szakszervezetek szerint az elmúlt időszakban a gyárakban a kényszerű leállások költségeit a dolgozókra terhelik. Mert ezt lehetővé teszi a munka törvénykönyve.


Miről van szó? A munkáltatóknak lehetőségük van a dolgozók munkaidőkeretével sakkozni, és tömbösítve ledolgoztatni azokat a munkaórákat, amiket alkatrészhiány, megrendeléshiány miatt a munkások tétlenséggel voltak kénytelenek tölteni.

Hónapokra is összetolhatják a munkaidőt, és előfordulhat, hogy ebben az időszakban a dolgozó nem találkozik a családjával. László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint a magyar munkavállalóknak ebben a rendszerben nehéz körülmények között kell munkát végezniük, és a munkáltatók sokszor hozzá nem értésből, nyerészkedésből vagy éppen rosszhiszeműségből a legrosszabb verziókat alkalmazzák a dolgozókkal szemben.

Egyes helyeken hirtelen kell behozni a lemaradást. "Akkor azt tapasztaljuk, hogy előfordul hat napos hét, 12 órában", de olyanról is tudnak, hogy három hét alatt hét napra rendelték be a dolgozókat, ami a pedig már a jogszabályokkal is ellenkezik. De előfordul...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.