2021. szeptember 14., kedd

MÁRIS GYENGÜLHET AZ OLTÁS HATÁSA? MEGÉRI BEADATNI A HARMADIK ADAGOT? ÉS HA IGEN, KINEK?

HVG / ITTHON
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2021.09.14.


Egy hónap alatt majdnem félmillióan döntöttek úgy Magyarországon, hogy kérik a koronavírus elleni vakcina harmadik adagját. A nemzetközi tudományos élet egyelőre nem tud pontos választ adni arra, kinek és mikor javasolják az újabb dózist, a mintaként szolgáló izraeli adatok azonban biztatóak. A hatvan év felettiek esetében az emlékeztető oltás gyakorlatilag visszaállította a Pfizer-vakcina kezdeti hatékonyságát még úgy is, hogy ott nem másik típusú vakcinával oltottak, mint itthon.


Úttörőnek számító megoldást választott a magyar kormány augusztus elsején, amikor úgy döntött, engedélyezi a harmadik koronavírus elleni oltás beadását annak, aki ezt igényli. A kormányzati kommunikáció azt is büszkén hirdette, hogy az Európai Unión belül ezt mi léptük meg először, azt viszont már nem hangsúlyozta, hogy erre valószínűleg a kínai Sinopharm körüli bizonytalanságok miatt volt szükség – a vakcinát, amelynek a hatásossága a 60 év felettieknél nem maximális, Magyarországon kívül sehol nem adtak a lakosságnak az EU-ban.

Miközben az oltási program most már csigalassúsággal folyik – a magyarországi átoltottság alacsonyabb, mint az uniós átlag – a harmadik dózist meglehetősen sokan adatták be maguknak az elmúlt hónapban. A kormányzati tájékoztató oldal szerint hétfőn 512 ezren voltak, és naponta 20-23 ezerrel nő a számuk. Ehhez képest a második vagy az első dózist naponta mindössze néhány ezer ember kapja meg (a számokat csak az iskolai kampányoltás pörgette fel valamennyire)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.