2021. szeptember 18., szombat

MOST HÉTVÉGÉN MEGNYÍLIK A CSIKÓS-UDVAR: ÉVTIZEDEK ÓTA ELZÁRT TERÜLETET KAPUNK VISSZA A VÁRBAN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ZSUPPÁN ANDRÁS
2021.09.16.


A palota hátsó udvarában az 1945-ös rombolás óta nem sikerült rendezett viszonyokat teremteni. Lovarda, műhelyek, rámparendszer, lépcsők: ez a terület mindig is kissé félreeső szeglete volt az épületegyüttesnek, amit kevesen ismertek, és ahol még kevesebben jártak. A Hauszmann-féle állapotokat itt csak részben lehetett helyreállítani, és ennek is nagy ára volt – az impozáns középkori erődrendszer eltakarása. Ami jó lenne, ha nem válna bevett gyakorlattá.


Ezen a hétvégén, a Kulturális Örökség Napjain megnyílik a járókelők előtt a Budavári Palotának egy olyan szeglete, ahova nagyon régóta, tizenöt éve nem lehetett lemenni: a nyugati oldalon a palotaterasz szintjénél mélyebben fekvő Csikós-udvar. Az 1945-ös ostrom rombolása után ez a terület a látogatói útvonalból kieső, mellőzött hátsóudvarrá vált, ahol egészen mostanáig nem sikerült rendezett viszonyokat teremteni. Aki rég járt erre, rá sem fog ismerni a területre, amit az elmúlt évek épületrekonstrukciói teljesen átformáltak. Alapvetően előnyére: a budai panorámás teraszból a Várkert Bazárhoz hasonló reprezentatív térség lett, aminek kiváló adottságai a hosszú ideig tartó elhanyagoltság után végre érvényesülni tudnak.

A teret három Hauszmann-féle épület(rész) rekonstrukciója határozza meg: az Udvari Lovarda, a Főőrség és a Stöckl-lépcső. Mindhárom elkészült már 2020 elején, több mint másfél évvel ezelőtt, és akit érdekeltek, meg is tudta nézni őket: a Főőrség homlokzata egy szinntel feljebb, a Hunyadi-udvar teraszára nyílik, ezért az itteni kávézót és kiállítást már korábban megnyitották, a Lovardát pedig vezetett sétákon mutatta meg a Várkapitányság. Éppen ezért most nem ezekről a látványos rekonstrukciókról lesz szó, bármennyire uralják is az összképet, hanem a környezetükről, az újdonság ugyanis az, hogy elkészült a Lovarda körüli terület környezetrendezése, így hétvégétől a Stöckl-lépcsőn át a látogatók már szabadon lesétálhatnak az alsó teraszra, és birtokba vehetik az új óriásliftet is, amely a Vár tövében futó Palota úttal teremt kapcsolatot. Ennek ellenére nincs minden teljesen kész: a Hauszmann-rámpának nevezett impozáns lejáró várhatóan decemberre, Karakas pasa tornyának felújítása pedig jövő tavaszra fejeződik be. Akkorra áll elő egy olyan véglegesnek nevezhető, rendezett állapot, ami a palotának ezen a részén tulajdonképpen a háború óta váratott magára...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.